Rekordmange lag og spillere er påmeldt når et av årets virkelig idrettshøydepunkter arrangeres i Oslo den kommende uken. Drøyt 1800 lag med totalt 30.000 spillere i alderen sju til 19 år skal i aksjon under Norway Cup. En deilig blanding mellom lek og litt alvor med sosialt samhold i fokus. Etter to avlyste år grunnet koronapandemien, og faretruende tall som viser stort frafall i barneidretten i etterkant av pandemien, er det fantastisk å lese Kjersti Rønholt, presseansvarlig i Norway Cup som forteller til NRK at det er i alderen 12 til 15 år påmeldingen er størst. Det er også der bekymringen er størst.

Norway Cup skaper minner for livet. Det handler om opplevelser, vennskap og samhold. Der spiller fotball og idrett en avgjørende rolle. Den samler oss på tvers av nasjoner, religion, legning og kjønn. I tiden vi er inne i nå er det ekstra viktig. Både fordi pandemien har skapt utfordringer for det sosiale fellesskapet, og fordi vi lever i en tid med uroligheter over hele verden. «Fellesskap er vårt viktigste forsvar», skrev statsminister Jonas Gahr Støre i en kommentar publisert av NRK og henviste til krigen i Ukraina, masseskytinger i både Oslo og København, blant annet. Norway Cup er den perfekte arena for et slikt fellesskap.

Så må vi også håpe slike arenaer samtidig er med på å sikre etterveksten. Rekordhøye påmeldingstall er gledelig og viser at det store frafallet kanskje er unngått. Samtidig er det fortsatt slik at vi må sørge for å få de unge tilbake i aktiviteter de falt fra da verden gikk i lås for snart to og et halvt år siden. Denne uka i Oslo bør gi akkurat den motivasjonen ungdommen trenger, både de som er der nå og drømmer om å være der neste år og årene som kommer. Det er bare å glede seg til å se på, enten du er på sletta eller ser kampene direkte på Østlendingen.