2017: Femundløpet får målgang på Lillehammer

Stein B Olsen, arrangements koordinator i Visit Lillehammer, Steinar Munkhaugen aksjonær FL, Thomas Breen Styreleder FL, Øyvind Dannemark salgssjef Olympiaparken Hans Rindal DL Olympiaparken. (Foto: Morten Aasen)

Stein B Olsen, arrangements koordinator i Visit Lillehammer, Steinar Munkhaugen aksjonær FL, Thomas Breen Styreleder FL, Øyvind Dannemark salgssjef Olympiaparken Hans Rindal DL Olympiaparken. (Foto: Morten Aasen)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Fredag starter årets Femundløp på Røros. Det blir siste året med start og målgang i Bergstaden. Fra neste år er det start på Røros, med målgang på Lillehammer.

Femundløpet ønsker fra 2017 å kjøre sitt løp med start i verdensarven Røros til den Olympiske vinterbyen Lillehammer. Med dette grepet vil verdens største langdistanse sledehundeløp bidra til å gi hundesporten et nytt løft. Det å knytte fjellregionen med sine unike naturgitte forutsetninger sammen med Lillehammer-regionen og dens gode arrangementskompetanse, vil gi spennende muligheter.

– For Femundløpet AS er det viktig å ivareta vår unike og lange historie når vi nå videreutvikler løpet. Gjennom å knytte oss til Lillehammer regionen føler jeg vi både kan ivareta historien og utvikle oss videre i et miljø med mye kompetanse, sier styreleder for Femundløpet AS Thomas Breen.

– Det å få et fast, årlig hundearrangement som Femundløpet til Lillehammer regionen, passer veldig godt inn i de planer vi har for vår utvikling som arrangements- og reiselivsregion, sier daglig leder i Olympiaparken, Hans Rindal.

Femundløpet lengste distanse vil fra 2017 følge dagens trasé fra Røros til Folldal og derifra til Lillehammer. Det blir aktivitet på alle dagens sjekkpunkter også neste år. I tillegg kommer det noen nye mellom Folldal og Lillehammer.

For Femundløpet AS er det viktig å beholde det geografiske området løpet har sitt utspring i, samtidig som det finnes rom for utvikling av løpet og sporten. Hundekjøring dreier seg om å kommer først fra et punkt til et annet, og målområdet er på samme vis som startpunktet Røros, internasjonalt kjent. Dette passer et internasjonalt løp godt. Målgang på Birkebeiner skistadion gir dessuten publikum, deltakere, handlere og medier tilgang til gode fasiliteter som også har plass til videre vekst.

– Sammen med Lillehammer regionen sin satsing på arrangementsutvikling, er jeg sikker på at dette blir positivt for alle i sporten og for alle de som følger sporten", sier hovedaksjonær i Femundløpet AS, Steinar Munkhaugen.

Årets Femundløp er historiens første EM i langdistanse hundekjøring. Alle de tre klassene F600, F400 og F Junior er Europamesterskap.

Nytt av året er også at arrangørene har lagt opp til at alle klasser skal starte fredag, i stedet for å spre dem utover på flere dager.

Første spann i F600 klassen sendes av gårde fra botn av Kjerkgata fredag 5. februar klokken 11.00.

De som skal kjøre F400 starter klokken 19.00 fredag kveld, også de i Kjerkgata.

Her er det 90 startende, og det vil ta halvannen time fra første til siste spann forsvinner opp Kjerkgata og legger i vei mot Tufsingdalen.

I år er sjekkpunktene Røros (start Kjerkgata) – Tufsingdalen, Drevsjø, Søvollen, Orkelbogen, Grimsbu, Tolga, og tilbake til Røros med på innkomst Idrettsparken.

– På grunn av snømangel dropper vi den tradisjonelle Folldalsrunden, og F600 går fra Orkelbogen til Grimsbu og returnerer tilbake til Orkelbogen. Løypa er prøvekjørt til 612 kilometer, opplyser Petter Swift.

– Trist

Ordfører på Røros, Hans Vintervold, synes det er litt trist at Femundløpet fra neste år velger å ha målgang på Lillehammer.

– Min umiddelbare kommentar til denne nyheten er at jeg synes det er litt trist. Femundløpet mener jeg har hatt sin styrke ved at de nettopp har hatt en sterk regiontilhørighet her, sier Vintervold.

Han er usikker på om dette er en god idé for Femundløpet.

– Det er naturlig for oss å opprette en dialog med Femundløpet om dette. Hva den skal handle om er for tidlig å si noe om akkurat nå, sier Vintervold.

Uansett skal ordføreren i år holde tale ved åpningsseremonien til Femundløpet.

– Det gleder jeg meg til og som vanlig følger jeg løperne fra start til mål og er mer enn gjerne til stede ved målgang, avslutter Vintervold.

Artikkeltags