Silje sjokkerer veteranene

Silje Christin Lystad brukte ikke mer tid enn høyst nødvendig da hun passerte gjennom sjekkpunkt Orkelbogen natt til søndag.

Silje Christin Lystad brukte ikke mer tid enn høyst nødvendig da hun passerte gjennom sjekkpunkt Orkelbogen natt til søndag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

En lang rekke av de barskeste hundekjørerveteranene fikk litt å tenke på da Silje Christin Lystad kjørte rett gjennom sjekkpunkt Orkelbogen i natt.

DEL

Den desidert største overraskelsen i årets Femundløp kom 36 minutter over midnatt på sjekkpunktet ved Orkelbogen Friluftsenter natt til søndag.

Da kom Silje Christin Lystad inn til sjekkpunktet på en tilsynelatende beskjeden 13. plass. Sju timer etter at Robert Sørlie passerte tidtakerne som førstemann, til stor jubel fra begeistrede kviknedøler.

Men det er dumt å skue hunden på hårene.

Dristig plan

Unge Silje Christin Lystad hadde knapt nok rukket å bremse ned de 11 hundene foran sleden før hun avslørte at hun hadde lagt en dristig plan i løpet av den 11 mil lange turen fra Søvollen.

– Jeg skal videre til Grimsbu nå med en gang, forklarte hun til de vantro løpsfunksjonærene.

Som sagt så gjort. Noen raske minutter seinere forsvant hun ut i nattemørket igjen, med sju ensomme mil foran seg sjøl og hundene gjennom fjellheimen til Grimsbu i Folldal.

"Dark horse"

De som følger hundekjørersporten på nært hold har visst at Silje Christin Lystad kunne være en "dark horse" å regne med, på tross av at kjøretidene ikke har vært blant de mest imponerende så langt i Femundløpet.

De som husker tilbake til 2014 vet at hun kjørte inn til en imponerende 3. plass på 400 killometeren det året.

Så vet vi at hun er kjæresten til Ola Brennodden, som vant det korte Femundløpet som 18-åring for ikke så mange år siden, og fortsatt er den yngste vinneren noensinne.

Silje er dermed også "svigerdatter" til Kjell Brennodden, som i godt voksen alder kjørte inn til tredjeplass i det lange Finnmarksløpet i fjor. Flere av hundene som Silje Christin Lystad kjører i årets Femundløp var med på svigerfarens Finnmarksspann i fjor.

Svigermor

Men beslutningen om å ta en 17 mils maratonetappe fra Søvollen via Orkelbogen til Grimsbu var Siljes egen, i følge svigermor og sjefshandler Solbjørg Sunde.

– Silje har kjørt løpet så langt på sin egen spesielle måte, slik hun mener at hundene skal kjøres. Hun har holdt tempoet nede, hatt veldig mange små snackepauser undervegs og gjort veldig mye for å holde dem friske og glade.

– Når hun nå bestemte seg for å kjøre direkte til Grimsbu, så er det fordi hun mener at de vil tåle det.

Liv og røre

– Nå håper vi at det viser seg å være et smart valg. Uansett får hun en opplevelse å tenke tilbake på. Og vi andre som følger med på løpet kan ha det litt morsomt med at noen skaper litt liv og røre, humrer Solbjørg Sunde.

Artikkeltags