Nå forbereder de tidenes hundefest i skibygda

DUGNAD: Noen av medlemmene i dugnadsgjengen som nå forbereder hundefesten i Trysil lørdag: Fra venstre Jon Storfjord (assisterende sjekkpunktleder), Arne Moren, Ola Sætre og Johan Brenneng.

DUGNAD: Noen av medlemmene i dugnadsgjengen som nå forbereder hundefesten i Trysil lørdag: Fra venstre Jon Storfjord (assisterende sjekkpunktleder), Arne Moren, Ola Sætre og Johan Brenneng. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vanligvis er det mest trøkk i Trysilfjellet, men lørdag vil den store festen i Trysil foregå i Innbygda. Og der er det hunder - og en villmarkskjendis - som står i sentrum.

DEL

For første gang siden 1994 er Trysil blitt sjekkpunkt under Femundløpet. Lørdag er 40 spann i eliteklassen ventet til skibygda, vendepunktet i årets utgave av arrangementet som konkurrerer med Finnmarksløpet om å være verdens største hundeløp målt i antall deltakere.

Arrangørene, Femundløpet AS, tok kontakt med Trysil kommune, fordi de ønsket å ha kommunen som sjekksted. Kommunen engasjerte Trysil Skimuseum som arrangør, og siden OL ble arrangert på Lillehsmemr i 1994 har ikke løpet hatt er mer sydlig sjekkpunkt.

53 spann

Eliteklassens 40 hundespann, med Lars Monsen i spissen, vil vende i Trysil lørdag, før de begir seg nordover igjen, mot målgang i Røros, der også starten går fredag formiddag.

Østlendingen sender fredag direkte fra starten på Femundløpet. Vi sender både F650, Fjr. og F450.

For de 13 spannene i juniorklassen ender årets konkurranse i Trysil. De er ventet i mål lørdag fra klokka 18, noen timer etter seniorene, og for de yngste blir det premieutdeling i kulturhuset Hagelund søndag formiddag.

Deltakerne i seniorklassen er pålagt seks timer med hvile, enten i Trysil, eller i Drevsjø, første sjekkpunkt på veg tilbake mot Røros.

I Trysil vil lørdagen handle om hundekjøring, stort sett fra morgen til kveld. Det vil uten tvil bli tidenes hundefest i skibygda.

– Vi er klare til å ta imot de første deltakerne allerede klokka ni lørdag morgen, men det er slett ikke sikkert at de kommer så tidlig. Og det kan ta godt med tid mellom hvert spann som kommer inn, så vi oppfordrer folk til å være tålmodige, sier assisterende sjekkpunktleder Jon Storfjord.

Treårskontrakt

Ettersom Storfjord og Trysil Skimuseum aldri tidligere har vært involvert i Femundløpet, vil Bjørn Johansen fra Røros ha hovedansvaret for sjekkpunktet.

– Vi har skrevet en treårskontrakt med arrangørene, og jeg regner med at vi på skimuseet vil ha hovedansvaret fra og med neste år, sier Storfjord.

40 personer, de fleste medlemmer i Trysil Skimuseum, vil fungere som frivillige før, under og etter lørdagens arrangement. I tillegg vil Trysil Fotballklubb hjelpe til med avviklingen av parkeringen i sentrum.

– Lørdag er det meldt forholdsvis bra vær, seks-sju minusgrader og overskyet. Det vil bli satt opp provisoriske tribuner langs Flomvollen, og vi håper og tror at det blir godt med folk i løpet av lørdagen. Men ettersom vi mangler erfaring med en slik type arrangement, vet vi egentlig ikke hva vi kan forvente, sier Storfjord.

Første gang i 1989

Da Femundløpet ble arrangert for første gang, i 1989, stilte 41 spann til start. Dette løpet måtte avbrytes midtveis på grunn av ekstremt mildvær og overvann.

De første årene var det Røros Hundeklubb som sto som arrangør. Fra 2001 til 2011 var Femundløpets Venner arrangør, og fra 2012 er det Femundløpet AS som er offisiell arrangør.

Lenge gikk løpet i Røros- og Femundtraktene, oftest i forholdsvis øde områder med lite tilgang for publikum. Fra 2006 ble traseen lagt om slik at den i større grad gikk innom befolkningssentrene i Nord-Østerdalen. I tillegg til de mer avsidesliggende stedene, er det nå sjekkpunkter i Tuftingdalen, Drevsjø, Trysil, Søvollen, Orkelbogen og på Tolga.

Artikkeltags