(Hamar Dagblad)

Når operasjef Annilese Miskimmon legger ned krans ved Kirsten Flagstad-statuen torsdag ettermiddag, er Kirsten Flagstad Festival offisielt i gang. Deretter går hun inn på museet og presenterer sitt platevalg.

– Hun ønsket seg til vår festival, og det blir en fantastisk mulighet til å bli kjent med den nye operasjefen ved Den Norske Opera & Ballett, sier daglig leder for Kirsten Flagstad Museum, Annika Åsen og daglig leder for Kristen Flagstad Festival, Solveig Rønningen.

Koreansk storhet

En av de store trekkplastrene ankom Hamar for to dager siden, tenoren Seungju Mario Bahg fra Sør-Korea. Han har hatt masterclassøkter på Toneheim Folkehøgskole, og blir med på åpningskonserten, «Unge Mestersangere» i Hamardomen torsdag kveld.

Her blir det arier av Puccini, Mozart, Verdi, Bizet, Prokofjev og flere. Foruten Bahg vil solistene Vizma Zvaigzne fra Latvia, Paula Jeckstadt fra Tyskland samt Brynjar Onsøien, Veronika Karlsen og Tone Østli stå på scenen.

– Vi må dra fram festivalutstillingen, «En kunstner sett gjennom kunstnerøyne», som åpner i Smia. Vi ville spørre åtte lokale kunstnere om de ville lage et kunstverk inspirert av Flagstad, opera og musikk. Til vår store overraskelse sa alle ja, og det har vært artig å se at Flagstads kunst har inspirert andre kunstnere til å lage stor kunst. Vi gleder oss virkelig til å vise fram denne utstillingen, sier Åsen entusiastisk.

En annen stor nyhet er at NRK tar en stopp på Kirsten Flagstad Museum under sin store markering av at det i år er 175 år siden Edvard Grieg ble født. Hamar blir altså med i sakte-TV-satsingen «Grieg minutt for minutt».

Flagstad hadde et sterkt forhold til Griegs verk, og bidro sterkt til at hans tonesatte dikt ble kjent i USA.

– NRK sender direkte fra vår eksklusive konsert for 20 mennesker inne i museet. Da får vi igjen satt Flagstad og museet på norgeskartet, sier Åsen.

– Hva får TV-seerne oppleve?

– Vi er så heldige at vi har fått sopranen Åshild Skiri Refsdal og pianist Gunnar Flagstad til å  framføre «Griegs opus 60. Dikt av Vilhelm Krag». Tenoren Didrik Solli-Tangen tar seg også en tur innom.

Mer opplevelser fredag. Da kan man oppleve konsertforestillingen «Tangopera» i Sparebank 1 Østlandets foaje, helt gratis. Her får man skildret Flagstads dramatiske liv i forbindelse med 2. verdenskrig, hvordan en jordnær Hamar-jente opplevde å bli beskyldt for å være på feil side og frosset ut. En oppsetning med Marthe Werring Holmern (sopran), Trygve Brøske (piano) og Ruben-Arie Slob (danser).

Den store gratiskonserten på Stortorget er det knyttet helt spesielle forventninger til. Hit kommer Seungju Mario Bahg (tenor), Elisabeth Teige (sopran), Emil Neshagen (baryton) sammen med Kongelige Norske Marines Musikkorps, dirigent Bjarte Engeseth og konferansier Bernt Ola Volungholen.

Arrangørene håper på et par tusen tilskuere på torget. Og Silje Willumsen fra Oslo ble trukket ut til å få sitt ønske framført under konserten. Hun ville høre Sentas ballade fra «Den flygende hollender». Den har Elisabeth Teige framført i Operaen, og nå får Willumsen og lokalbefolkningen høre den framført på Stortorget.

Rett etterpå kan man vandre bort i Hamardomen og få med seg Bernt Ola Volungholen fremføre Gustav Mahlers verker «Lieder Eines Fahrenden Gesellen» og «Kundertotenlieder» satt i kontekst med kjente og kjære viser i arrangementet «Mahler ved Mjøsa».

Gullrekke

Lørdag blir det nyskrevet kammeropera av Lars Erik Holter og Frank Havrøy i «Testosteron» på Teater Innlandet Scene (se egen sak).

Og i Kirsten Flagstad-salen presenteres «Gullrekka». Med Didrik Solli-Tangen, Siri Kval Ødegård og Defrost Youth Choir. Det blir en festaften. Og konserten i ferd med å bli utsolgt.

Søndag kan barn og voksne få være med og løse mordmysteret «Hvem drepte sopranen?» i urtehagen på Domkirkeodden, med Maren Myrvold (sopran) og Marita Kjetland Rabben (piano).

Kvelden starter med operavorspiel, med cava og grissini med skinke i Hamar Teater.

– Avslutningskonserten i Hamar Teater blir fantastisk, og vi hører rykter om at folk kommer helt fra Oslo for å få med seg den, sier Rønningen.

«Robert + Carla = En kjærlighetshistorie» formidler kjærlighetsbrevene mellom musikkverdenens kanskje mest kjente par, Robert og Carla Schumann. Med Yngve Søberg (bassbaryton), Caroline Wettergren (sopran), Nora Aschim (tekstleser) og Christina Kobb (piano).

Ellers er festivalen spekket med små og store begivenheter som Hamar Dagblads lesere selv må finne fram til på festivalens nettsider.