ØLSPALTEN: Bryggerifestivalen i Trondheim den siste helga i juli ble en braksuksess med 50.000 besøkende.

Festivalen, som trolig er Norges beste, bød på et prikkfritt arrangement i strålende sol midt på Torvet i Trondheim.

30 bryggerier, de fleste fra Trøndelag, deltok, og det var naturlig nok trønderbryggeriene som var mest populære på hjemmebane.

Røros Bryggeri gikk helt til topps som det mestselgende bryggeriet på festivalen. 10.000 glass øl ble solgt på de 36 timene festivalen holdt åpent.

Hakk i hal fulgte Austmann Bryggeri, Monkey Brew, Hogna Brygg og E.C. Dahls Bryggeri, som jo alle er hjemmehørende i Trøndelag.

Her er noen favoritter fra de populære trønderbryggeriene, som det skal være mulig å oppdrive på våre kanter også:

Røros Bryggeri: Isle of IPA (terning 5)

Her er et kobberbrunt og uklart øl med et stort, gult skum og en lett humlearoma. Ølet (4,7 prosent) er smaksrikt og godt med god fylde og en litt streng bitterhet i smak og ettersmak. Oppfordring fra bryggeriet (på Røros-dialekt): Nyt det med måte, så unngår du å bli «huggutullin»!

Austmann Bryggeri: Onkel i Amerika (terning 5)

Navnet på ølet viser til at vi her har med en amerikanskinspirert IPA å gjøre. Ølet (4,5 prosent) er oransje og uklart med et gult skum og en gressaktig aroma. Smaken byr på en god humlebitterhet med et gressaktig preg i tillegg til bra fylde. Dette er et godt og leskende øl.

Monkey Brew: Hoptopia Session IPA (terning 5)

Den velsmakende Hoptopia (4,7 prosent) fra Monkey Brew i Trondheim er en såkalt session IPA, som har et noe lavere alkoholinnhold enn vanlig IPA. Smaken er det ikke noe å si på: Ølet er strågult og uklart med massevis av fruktighet og en frisk og deilig humlesmak.

Hogna Brygg: Calcutta Session IPA #33 (terning 5)

Den indiske byen Calcutta (nå Kolkata) gir navn til IPA-serien med ulike humletyper fra Hogna Brygg. Denne utgaven er brygget med Azacca-humle. Ølet (4,7 prosent) er kobberbrunt og uklart med et gult skum. Det har en lett, fruktig aroma og mye fruktig bitterhet i smak og ettersmak Et veldig behagelig øl.

E.C. Dahls Bryggeri: Ramp Pale Ale (terning 5)

Et lokalt øl i Trondheim, som for tiden brygges av Nya Carnegie-bryggeriet i Stockholm i påvente av egen bokslinje på E.C. Dahls. Smaken er det ikke noe å si på. Ølet (4,6 prosent) er gyllent og lett tåkete med en fruktig aroma. Dette følges opp med en god kombinasjon av fruktighet, bitterhet og sødme.

Stolt Bryggeri: Lystig Amerikaner (terning 5)

Fra Stjørdal kommer et amerikanskinspirert lagerøl (4,7 prosent). Innledningsvis byr det lysebrune og uklare ølet på en god humlearoma. Smak og ettersmak er først og fremst preget av en nokså streng bitterhet, men det er også en behagelig og god sødme i ølet.

Røros Bryggeri: I Low PA – Alkoholfri IPA med mango (terning 5)

Her er en alkoholfri mango-IPA fra Røros, som sikrer at du ikke blir «karavolin», som det står på boksen. Ølet er tilsatt mangopuré. Det er lysebrunt og uklart med mye fruktighet i smak og ettersmak. Liker du mangopreget øl, er dette kjempegodt!