Arrangementene er lagt til både Elverum, Åmot, Våler, Grue, Løten, Stange og Hamar. Til sammen blir sju kommuner involvert. Festspillene i Elverum viser i praksis en spennende delingskultur.

Festspillene i Elverum skriver på sin hjemmeside at de «oppsøker flotte konsertlokaler rundt omkring i Elverumsregionen der vi skaper opplevelser som begeistrer». Det startet i 1974.

Utgangspunktet var Ungdomssymfonikerne som ble etablert i 1973 av blant annet Leif A Jørgensen, fiolinist og pedagog fra Elverum. Sammen med Sigmund Moren, rektor på Elverum folkehøgskole, satte man i gang Festspillene i Elverum som et årlig utstillingsvindu for Ungdomssymfonikerne.

Lokale initiativ med høy kompetanse, visjoner og stor gjennomføringskraft – reisen kunne starte. Mange har bidratt opp gjennom årene og i dag er det hele Norges Ole Edvard Antonsen som er kunstnerisk leder.

Festspillene i Elverum har nå sin gode plass og funksjon som et kvalitetstilbud på Innlandets meny til fastboende, hyttefolket, nye innbyggere og gjester. Selv om Festspillene i Elverum ikke automatisk kan sammenlignes med øvrige kultur-, idretts- og næringsaktiviteter er det relevant å peke på at Festspillene sin geografi-tenkning med fokus på unike kundeopplevelser har interessante overføringsverdier.

Innenfor næringsutvikling er det for eksempel nylig etablert et industrinettverk i Elverumsregionen. Her setter industribedrifter fra Elverum, Trysil, Åmot, Våler, Stor-Elvdal og Engerdal seg sammen for å se på felles utfordringer, dele kunnskap og skape nye løsninger.

Klosser Innovasjon, Elverum Vekst, Høyskolen i Innlandet og næringsapparatet i kommunene deltar også. Litt «ut av boksen» tenkning, akkurat som Festspillene.

På Braskereidfoss utvikler bedriftene nye samarbeidsformer og nye virksomheter i forbindelse med gjenbruk og biprodukter. Arbeidet har fått navnet Sirkulære Solør og erfaringene fra Braskereidfoss blir nå også brukt i forbindelse med nye initiativ for sirkulær økonomi andre plasser i Innlandet. Litt «ut av boksen» tenkning, akkurat som Festspillene.

Visit Innlandet er et felles reisemålsselskap for store deler av Innlandet. Regioner, kommuner og lokale destinasjoner blir presentert gjennom et profesjonelt opplegg. Gjester, brukere og turister kan bestille på nettet. Tilbudene fra sted til sted kommer flott fram, på ett vis litt i konkurranse med hverandre, men mest komplementært.

Litt «ut av boksen» tenkning, akkurat som Festspillene. Regional tilstedeværelse er selvsagt ikke en premiss for utvikling. De største aktivitetene, fabrikkene, arrangementene er av naturlige årsaker «fastmontert» – er der de er – og har solide resultater over tid.

For eksempel de imponerende Nordiske Jakt og Fiske dagene i Elverum som er samtidig med Festspillene. Vi har NAF Vålerbanen som har 60.000 gjester på et år. Og Trysilfjellet med sitt enestående helårlige aktivitetstilbud. Og ikke minst hver enkelt virksomhet og fabrikk i den enkelte kommune.

Lokalt engasjement og tilhørighet er en viktig driver for å satse og utvikle. Men noen ganger er det krevende å se at gjennom fornuftig og ekte delingskultur kan både egne og andres resultater bli enda bedre.

Festspillene i Elverum viser at ett initiativ som har lokal oppstart, forankring og tilstedeværelse kan ha fått enda bedre vekstvilkår ved å oppnå fortjent støtte og synlighet i et større geografisk område. By og bygd henger sammen i Innlandet.