Gå til sidens hovedinnhold

Fikk 800.000 i kunstgave – foreslår å bruke tre millioner til ny park

En utvidet lekepark i Løten sentrum vil koste om lag 3,3 millioner kroner. Her skal skulpturen av Oline Fløtholen med Edvard Munch på fanget komme til sin rett.

Løten

Oline fra Løten var barnepike og satt modell for den unge Edvard, som senere skulle bli en verdensberømt kunstner.

Oline Fløtholen var også den som ga Munch inspirasjon til motivet Alma Mater. Snart blir de begge å se på sokkel i Løten sentrum, etter at kommunen i desember 2018 fikk en kunstgave til en verdi av 800.000 kroner fra Sparebankens kunstfond. Birthe Marie Løveid ble valgt ut som kunstner, og skulpturen er nå under arbeid og planlegges avduket 20. august.

Formannskapet har tidligere vedtatt å bruke én million kroner til grunnarbeid og tilrettelegging for kunstgaven, som skal plasseres ved lekeplassen i sentrum. Nå foreligger skisser av en mer omfattende og dyrere løsning; en liten park som en forlengelse av lekeplassen, med beplantning, sitteplasser og aktivitetselementer som bordtennis og sjakk, og med skulpturen opphøyd på en platting i ytterkant av området.

Les også

Ti meter høyt drikkehorn skal pryde ny rundkjøring i Løten

Beriker sentrum

Rådmannen legger saken fram for formannskapet 1. april og framholder at skulpturen vil berike sentrum, samtidig som den på en fin måte viser Munchs tilknytning til Løten.

Lekeplassen er stengt i dag på grunn av koronasituasjonen, men den er ellers et mye brukt område for barn og barnefamilier. Ved å utvide området med en park vil det bli et samlingssted også for flere, fra ungdommer til pensjonister, mener rådmannen.

Drøye tre millioner kroner er en betydelig investering, men rådmannen mener løsningen gir mye for pengene.

Forutsetningen for å etablere parken er at den ikke er i vegen for en eventuell framtidig rundkjøring i krysset Stasjonsvegen og Skolevegen, mellom Kiwi og ungdomsskolen.

Søker om støtte

Ifølge rådmannen jobbes det med løsninger for å stanse gjennomkjøring på siden av lekeplassen som vender mot nord. Skissen tar også hensyn til plassering av juletre på området.

Løten kommune har fått tilsagn om 56.000 kroner i spillemidler til belysning av lekeplassen. Kommunen har søkt Kulturdepartementet om 200.000 kroner i såkalte gaveforsterkningsmidler. Hvis dette blir innvilget, gjenstår vel 2,6 millioner kroner, som rådmannen foreslår å hente fra kommunens disposisjonsfond.

Kommentarer til denne saken