Fikk 800.000 til kunstverk – slik skal pengene brukes

LEK OG GLEDE: Billedhugger Birthe Marie Løveid skal forevige barnepiken Oline. Ordfører Bente Elin Lilleøkseth gleder seg til å se det endelige resultatet. Bak fra venstre står Ingrid Almlid Ottermo, Kristin Ødegård Bryhn, Elisabet Løvold, Hans Ove Granath, Bente Hagen og Jens Petter Østerhaug.

LEK OG GLEDE: Billedhugger Birthe Marie Løveid skal forevige barnepiken Oline. Ordfører Bente Elin Lilleøkseth gleder seg til å se det endelige resultatet. Bak fra venstre står Ingrid Almlid Ottermo, Kristin Ødegård Bryhn, Elisabet Løvold, Hans Ove Granath, Bente Hagen og Jens Petter Østerhaug. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Midt i Løten sentrum skal Munchs barnepike Oline få varig plass, med den lille Edvard trygt i fanget. Kunstgaven er verdt 800.000 kroner.

DEL

Ordfører Bente Elin Lilleøkseth innrømmer at hun fikk både klump i halsen og frysninger på ryggen da hun fikk se kunstverket, som er en gave fra Sparebanken Hedmarks kunstfond.

– Veldig gripende og sterkt, sier hun om å få Oline og Edvard hemmat til Løten i bronse, selvsagt plassert ved den Munch-inspirerte lekeplassen på torget.

Kunstneren er Birthe Marie Løveid fra Fredrikstad, som ble håndplukket til oppgaven.

– Her får vi en varig utsmykking som vil berike sentrum, og som vil synliggjøre forbindelsen mellom den store kunstneren og lille Løten, sier Elisabet Løvold i styret for kunstfondet.

Nå finnes skulpturen foreløpig bare som en modell, men i løpet av noen måneder vil bronseskulpturen finne sin endelige form og plassering. Planlagt avduking av kunstverket er 8. mars neste år.

Datoen er ikke tilfeldig valgt, ifølge Bente Elin Lilleøkseth.

– Dette er en gave med mange dimensjoner, og kvinnedimensjonen er én av dem, sier hun.

Det er så mange karer på sokkel rundt omkring, men langt færre kunstverk som framhever kvinner og kvinners arbeid og innsats, påpeker Løten-ordføreren.

MODELL: Slik blir skulpturen som skal stå på torget i Løten sentrum. Bak er Munchs kjente Alma Mater-motiv.

MODELL: Slik blir skulpturen som skal stå på torget i Løten sentrum. Bak er Munchs kjente Alma Mater-motiv. Foto:

Barnepiken Oline Fløtholen var en av kvinnene som ga Edvard Munch trygghet i hans første leveår. Kunstneren tegnet henne senere som «Kone med barn», og Oline ga inspirasjon til maleriet «Alma Mater», som også er utgangspunktet for Birthe Marie Løveids skulptur.

Løveid jobber mye med kunst i det offentlige rom. Hennes skulpturer finnes både i Hamar og Elverum. Hun håper at løtensokningene vil ta godt imot kunstverket, men understreker at hennes oppdrag er slutt den dagen Oline og lille Edvard flytter hjem til Løten.

– Vet du, for meg er det som når barna flytter ut, da må de ut i verden og leve sitt liv. Og har jeg gjort en god jobb med dem, så klarer de seg bra.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken