Gå til sidens hovedinnhold

Forbudte sanger på lerret og scene i Elverum

Artikkelen er over 4 år gammel

Artisten Moddi kommer til Elverum med forbudte sanger under filmfestivalen Movies on War (MoW). Dokumentarfilmen om hans forbudte sanger-prosjekt har premiere på filmfestivalen.

Sangeren og musikeren Pål Moddi Knutsen, best kjent under artistnavnet Moddi, ga i fjor ut albumet «Unsongs», der han oversatte, gjendiktet og tonesatte 12 forbudte tekster fra 12 forskjellige land i alle verdenshjørner, fra vietnamesiske kampsanger og samiske sagn til meksikanske narkoballader og britiske poplåter. På albumet finnes sanger av både Pussy Riot, Víctor Jara og Kate Bush.

Foruten det kritikerroste albumet har Unsongs-prosjektet resultert i en bok og i en dokumentarfilm. Boken lanseres på Rockefeller i Oslo i oktober, mens filmen har premiere på Movies on War i Elverum fredag 17. november.

Moddi selv kommer til Elverum i forbindelse med premieren, og han nøyer seg ikke med filmvisningen: Samme kveld, altså fredag 17. november, holder han konsert på Soundgarden pub.

Moddi forteller på sin egen hjemmeside at ideen til albumet kom da han hørte om den israelske offiseren Eli Geva, som nektet å lede styrkene sine mot Beirut under Libanon-krigen i 1982. Sangen om Eli Geva, sunget av Birgitte Grimstad, ble ikke utgitt da den var ny, siden den ble ansett for å være for provoserende. Moddi startet jakten på andre, forbudte sanger verden rundt, noe som altså resulterte i «Unsongs».

Filmfestivalen Movies on War arrangeres nå for sjuende år på rad fra 16. til 18 november. Årets hovedtemaer er fake news (falske nyheter) og revolusjon.

Les også

Movies on War gir en smakebit av årets filmfestival

 

Kommentarer til denne saken