Pitchekonkurransen går ut på å presentere filmideer. Den beste ideen får 100.000 kroner til videre utvikling av filmprosjektet. Det var sånn suksessfilmen «Kongens nei» ble til. Jan Trygve Røyneland hadde ideen og vant Movies on Wars første pitchekonkurranse i 2011. I år satt Røyneland i juryen sammen med regissør Henrik Martin Dahlsbakken og produsent Mona Steffensen. Hele 50 prosjekter var påmeldt, mens åtte deltok i den avsluttende finalen. Juryen var ikke i tvil om at «A new beginning», som forteller historien og om hvordan en krigsrammet far og sønn prøver å få en ny start, måtte bli vinneren av årets pris.

 

Rørte juryen til tårer og latter

– Årets vinner klarer på en medrivende måte å fortelle en historie både emosjonelt og politisk. Gjennom møter med skjebner som har opplevd ting i sine liv, så uvirkelig fra oss her i Norden, at vi nesten ikke klarer å forestille oss det, klarer prosjektet gjennom sin presentasjon å berøre juryen til tårer og latter, heter det i juryens begrunnelse.

Dermed kunne en glad Kristian Mosvold, som er medprodusent på filmen, komme opp på scenen i Elverum kulturhus og motta sjekken på 100.000 kroner fra banksjef Kjell Inge Bækken i Sparebanken Østlandet i Elverum.

Mosvold var kjempeglad og håper nå på videre finansiering fra blant andre Norsk filminstitutt.

Banksjef Bækken benyttet for øvrig anledningen til å omtale filmfestivalen i Elverum som en kulturell perle, mens Elverum-ordfører Erik Hanstad sa at Elverum kommune, på tross av stor skepsis, hadde gjort det eneste rette for sju år siden da politikerne valgte å støtte festivalen økonomisk.

Knut Storberget åpnet festivalen

Knut Storberget åpnet festivalen på tradisjonelt vis; med en filmklapper. Storberget ga uttrykk for at han synes det er utrolig bra å ha en filmfestival som setter fred og forsoning på dagsordenen, og ikke minst at den foregår på historisk grunn. Gamle Elvarheim, som lå der kulturhuset og rådhuset nå ligger, ble jo selve symbolet på nazistenes rasering av Elverum.

 

Festivalsjef Mona Pedersen fortalte at hele 1.700 skoleelever har sett film i regi av Movies on War i løpet av uka, og at engasjementet har vært stort.

Åpningsfilmen var ganske spesiell: Mannen med filmkamera, en sovjetisk stumfilm fra 1929 av Dziga Vertov, ble vist til, om ikke akkurat lystig, så kraftfullt akkompagnement av Hamar Stumfilmjamorkester, som består av Anne Bolette Stang Eng (vokal og tangenter), Skjalg Lidsheim (slagverk), Bjørn Thomassen (elbass) og Frode Berntzen (gitar).

Fredag kommer Moddi til Elverum for å presentere sitt forbudte sanger-prosjekt på lerret og scene. Dette er ventet å bli festivalens høydepunkt.