Når denne filmen kommer til å bli stående, er det likevel først og fremst på grunn av skuespillerprestasjonene med Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen i rollene som kong Haakon og kronprins Olav i et samspill det slår historiske gnister av.

Alle vet hva «Kongens nei» handler om. «De tre mest dramatiske døgn i Norges historie» som filmmakerne selv har beskrevet det; overfallet på Norge 9. april 1940, kongefamiliens, regjeringens og stortingsrepresentantenes flukt med tyske fallskjermjegere og bombefly i hælene.

En slik film kan i verste fall bli en slags historiebok med levende bilder, målt opp mot fasiten – altså historiens fakta. Der vil noen være fornøyd, andre ikke. Og der filmens storhet eller svakhet vil veies etter korrektheten, ned til minste detalj.

Heldigvis slipper vi å sitte med stoppeklokke og metermål. «Kongens nei» griper tak fra første bilde, og den gjør et så sterkt inntrykk som det er sjelden å oppleve i en kinosal. Ikke som halvdokumentarisk krigsdrama med spesiell oppmerksomhet knyttet til at både de historiske hendelsene og mye av innspillingen er skjedd i vårt eget miljø. Det er det sterke og gripende kammerspillet, først og fremst mellom Haakon og Olav, mer mellom en far og hans sønn, enn mellom konge og kronprins, som er selve nerven i filmen. Hvordan svakhet møtes av styrke, hvordan tvil brynes mot tro, og hvordan to mennesker i nær relasjon påvirker hverandre. Det er menneskene Haakon og Olav, med utålmodighet, sinne, frykt, mot og besluttsomhet som huskes etter drøye to timer i kinomørket – og jeg kan ikke tenke meg denne filmen uten Jesper Christensens farsfigur og Anders Baasmo Christiansen som sønn. De spiller ikke – de er sine rollefigurer.

«Kongens nei»

Norgespremiere 23. september, førpremierer fra 16. september.
Sjanger: Historisk drama/krigsfilm
Regi: Erik Poppe
Manus: Harald Rosenløw Eeg, Jan Trygve Røyneland
Skuespillere: Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny, Erik Hivju, Karl Markovics, Katharina Schlütter, Jan Frostad, Gerald Pettersen, Arthur Hakalahti med flere.
Lengde: 2 timer og 13 minutter
Aldersgrense: 9 år
Partier med intens og utrygg stemning samt enkelte dramatiske krigsbilder gjør at denne filmen får 9-års aldersgrense. Den kan dermed sees av barn ned til 6 år sammen med voksne.

Det rører og berører langt mer enn den ytre handlingen, som i seg selv jo er dramatisk nok. En dramatikk som understøttes og forsterkes av effektiv kryssklipping mellom personene og åstedene. «Kongens nei» klarer også mesterlig å bygge opp den stemningen av panikk og forvirring som måtte ha rådet i de tre uvirkelige døgnene. Der 40 tyske soldater erobret landets hovedstad, der mobiliseringen skjedde per post etter at fienden sto i landet, og der knapt noen visste hva som skjedde. 

Jeg skulle gjerne ha ønsket at filmen kunne ha gått dypere inn i det politiske, men innser at Erik Poppe har vært klok når han lagde sin egen film. «Inspirert av Alf R. Jacobsens bok» som det slås fast i rulletekstene – så slipper filmen å bli målt opp mot boka – og dissekert i forhold til hva som er utelatt og hva som er blitt med. Hva som er forstørret og hva som er forminsket.

Jeg tar også med glede imot «historien i historien» – om hvordan den tyske diplomaten dr. Kurt Bräuer, mesterlig spilt av Karl Markovicks, setter sin karriere og sitt ekteskap på spill for det han tror på – en diplomatisk løsning.

Hva trekker ned, men likevel ikke så mye at sekseren på terningen ruller helt over til en femmer? Bombingen av Nybergsund, med kongen og kronprinsen midt i ildlinjen sammen med sivilbefolkning og notabiliteter, er så dramatisk skildret at knapt et menneske hadde overlevd kryssilden og eksplosjonene. Heldigvis gikk ikke et liv tapt i virkeligheten.

Kjenner vi oss igjen? Ja da, både på Østbanen og i Strandgata i Hamar, på Sælid og på Gaarder. Og naturligvis på folkehøyskolen. Da spiller det ingen rolle at Midtskogen er flyttet til Horndalen. 

Hva med statistene: De har i hvert fall fått navnene sine med i rulleteksten, men noen blir nok skuffet over å bli borte i kaoset – her går det unna på et brøkdel av et sekund. Men Elverum-ordfører Erik Hanstad er med.

Så får bare framtiden fortelle om det blir noen Oscar av det …

Filmen «Kongens nei» har premiere over hele Norge 23. september. I Hedmark har filmen eksklusiv førpremiere én uke før. Her er Paradox Film og Nordisk Film Distribusjon sin trailer fra filmen.