Se "Leiret reiser seg her" (legges ut lørdag 14. november kl. 09.00)

(Krever innlogging).

Storsalen i Elverum kulturhus var fylt til randen fredag kveld, da de lokalhistoriske filmene "Frem fra glemselen" og "Leiret reiser seg" ble vist under Movies on War. De to filmene ble vist etter hverandre, og publikum fikk dermed med seg en solid dose Elverum-historie.

"Leiret reiser seg" er laget av Østlendingens Tor Bergebakken. Dokumentarfilmen tar for seg hvordan Elverum sentrums arkitektur ble utviklet i tiden etter 2. verdenskrig. Kunsthistoriker Anne Kristin Kronborg geleider seeren gjennom en arkitektonisk reise fra 1945 og fram til i dag.

For som kultursjef Line Margrethe Rustad sa i innledningen, det handler om kjærlighet til byen vår. Som vi liker å rakke ned på, men som kunsthistoriker Anne-Kristin Kronborg i filmen løfter fram som om den var et gjenfunnet barn. «Å, er den såå fin,» sier vi og ser på den på nytt.

Tor Bergebakken var svært glad for at Elverum-publikummet fylte til kulturhuset til randen.

- Ja, dette var veldig, veldig gøy! Det viser at lokalhistorie betyr mye for mange, og at det er et tema som aldri går av moten. Det har vært et omfattende arbeid med å lage denne filmen, og det er med stolthet at vi i Østlendingen med støtte fra Elverum kommune nå kunne presentere filmen, sier han.

Gikk du glipp av filmen fredag kveld, ikke fortvil: Klokken 09:00 lørdag morgen legges filmen ut på Østlendingen.no i sin helhet. Se promofilm nederst i artikkelen.

"Frem fra glemselen", som altså vises i sammenheng med "Leiret reiser seg", tar for seg hendelser i Elverum før-, under- og etter 2. verdenskrig. Filmen består av ulike klipp tatt fra filmaviser og annet materiale fra bibliotekets magasiner. Den lokale fotografen Erling Syringens bilder er sentrale i filmen.

Promovideo for "Leiret reiser seg"