Gå til sidens hovedinnhold

Filmskaper Bjørn Nysveen: Endelig premiereklar med dokumentardramaet «Armfeldts Hærtog»

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er et galskaps-prosjekt, men jeg tror dette er noe av det beste jeg har gjort. Det sier filmskaper Bjørn Nysveen om dramadokumentaren «Armfeldts Hærtog» som har premiere på biblioteket i Øvre Rendal tirsdag 15. januar.

Nysveen har det siste året jobbet intenst med filmatiseringen av dramaet som utspant seg, da mellom 4.000 og 5.000 svenske karolinersoldater ledet av general Armfeldt frøs i hjel i grensefjellene mellom Sør-Trøndelag og Sverige for 300 år siden.

Den store nordiske krigen

Det siste felttoget i Den store nordiske krigen blir omtalt som tidenes verste ulykke til fjells i Skandinavia.

Noen av de store slagene sto på Øverby gård i Tylldalen og ved Midtskogen i Rendalen.

– Jeg har hatt med meg filmen på hytta i jula og finpusset på den der. Det er mye som kommer i tillegg og som må på plass. Ikke bare i Tylldalen, men jeg har vært i Trøndelag og Sverige etterpå for å få med meg hele runden. Nå har det endelig blitt en film på en time og 25 minutter som ble ferdig torsdag, sier filmskaperen.

Les også

Dramatisk filminnspilling: Rekapitulerte «galskapens felttog» for 300 år siden

 

Nå tar han med seg filmen på en liten turné med fem forestillinger i Nord-Østerdal og Trøndelag.

«Armfeldts Hærtog» blir også vist i Haltdalen 16. januar, Røros 17. januar, Tydalen 18. januar og Tynset 20. januar.

 

– Det blir kanskje noen forestillinger enda lenger nord og i Halden. Jeg har med litt i filmen fra Fredriksten Festning, der svenskekongen Karl den 12 ble skutt da han bøyde seg over kanten på skyttergrava, sier Nysveen.

Begynte for 12 år siden

Han begynte med opptakene til filmen allerede for 12 år siden.

 

– Det var helt tilfeldig. Jeg var egentlig i Haltdalen på laksefiske i Gaula, da jeg traff Gudbrand Grøt. Han fortalte meg hele historien og jeg tenkte at det var noe jeg måtte få tak på. Senere kom jeg i kontakt med Joralf Østby i Tydal. Han var nok den som visste mest av de personene jeg har vært borti og forteller litt om det i filmen, fortsetter Nysveen.

Les også

Nå skal Bjørn lage film om tidenes verste ulykke til fjells i Skandinavia

 

Han har også hatt med seg alvdølen Knut Stiklestad fra Alvdal til Duved i Sverige, der hele historien om general Armfeldts hærtog begynte. Duved ligger fire mil innenfor grensen fra Verdal der Stiklestad opprinnelig er fra og han er godt kjent med det som skjedde.

 

– Han leser et dikt som Jacob Breda Bull har skrevet og det er satt musikk til om Armfeldt over Tydalsfjellene. I tillegg har jeg fått rettighetene til en gammel norsk spillefilm fra 1938 etter romanen «Eli Sjursdatter» av Johan Falkberget. Den viser dødsmarsjen med soldater og hester over fjellet i full snøstorm. Scenene som ble tatt er så autentiske at en kan få helt hakeslepp, sier Nysveen.

Veldig interessert i historie

Han har fått litt støtte til å betale statistene som var soldater under innspillingene på Midtskogen og Øverby gård. Ellers er «Armfeldts Hærtog» en film med 0 i budsjett.

– Det er ikke noe penger i dette. Jeg gjør det ikke for å bli rik, men fordi jeg er veldig interessert i historie, understreker Nysveen.

Det siste året har han levd i en boble mens han har jobbet med filmen.

– Jeg har snakket så mye om filmen og drømt om den om natta at kjerringa er så lei at hun ikke vil høre mer om den, humrer han.

Men han har også fått en del telefoner fra folk som har lurt på filmen.

– Jeg er veldig fornøyd selv og det skal bli veldig spennende å vise den fram. «Armfeldts Hærtog» blir vist både på Røros kino og Tynset kino med kjempestore bilder og bra lyd. Jeg tror det blir veldig flott, sier filmskaperen forventningsfullt.

NRK har også fattet interesse for filmen og i neste uke blir han intervjuet om den på Nitimen.

Kommentarer til denne saken