Gå til sidens hovedinnhold

Finnskogen et fantastisk produkt?

Østlendingen fredag 12. november har en artikkel der det hevdes at man lurer på om Finnskogen også er en del av Elverum.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvis man har litt historisk kunnskap burde dette spørsmålet være overflødig. Det fins spennende historier fra disse traktene bl.a. fortalt av Dagfinn Grønoset i flere bøker.

Dessverre er verdien av Elverum finnskog nå kraftig redusert med vindkraftverket i Kjølberget. Vi er mange som ble utrolig skuffet over Elverums politikere som ikke hadde noen innvendinger til Våler kommunes etablering av et industriområde på Finnskogen, tett opptil Elverums grense. Det er faktisk en familie bosatt på den ærverdige gamle finneboplassen Håberget i Elverum. Hvorfor sto ikke politikerne i Elverum opp for dem?

Man kan bare ta seg en tur inn på disse traktene og høre på duren fra vindturbinene. Da får man ikke følelsen av villmark og historisk sus lenger. Ekstra ille er det å tenke på at dette vindkraftverket er satt opp uten gyldig tillatelse. Den 22. oktober publiserte NRK en artikkel om dette på sine nettsider. Der står det at Statsforvalteren hevder at kommunen gjorde feil da de ga grønt lys for å bygge vindkraftverket. I tillegg har Sivilombudsmannen gitt klar beskjed om at byggingen ikke var rettslig holdbar.

Uansett er den nordlige delen av Finnskogen nå mer eller mindre ødelagt. Statskog valgte ut Finnskogen som en av Norges vakreste turområder i en frilufskampanje for noen år siden. At Våler kommune ville ofre disse områdene er bare å beklage. Merkevaren «Finnskogen» er med dette kraftig redusert for all framtid.

Kommentarer til denne saken