(Hamar Dagblad)

– Klart.

Ropet skingrer gjennom lufta.

Den store krana begynner sakte å løfte, og snart henger den digre modulen høyt i været. Med stødige bevegelser manøvrerer kranføreren det digre objektet gjennom lufta. Under en halvtime etter at lastebilen svingte opp foran byggeplassen med sin store last, er modulen på plass.

På fire dager ble fire etasjer heist på plass i Nydal.

Ruller ut nesten ferdige hjem

Vi skrur tiden en uke tilbake. I fabrikklokalene til Moelven ByggModul Hjellum, noen sjumilssteg fra Svartelva i Hamar, blir det hamret og spikret. Det er 70 ansatte på gulvet i fabrikken, og 30 i administrasjonen.

Fabrikken på Hjellum har en søster i Moelv.

– Her produserer vi boenheter. Hos Moelven ByggModul i Moelv, lager de midlertidige bygg til brakkerigger, sykehus og barnehager.

Salgs- og markedssjef Geir Thomassen og salgssjef og prosjektutvikler Thomas Jahr kikker utover fabrikkhallen. Hvert døgn blir to til tre leilighetsmoduler ferdigstilt, og det tar cirka ti dager å produsere en modul. Da de svære konstruksjonene forlater fabrikken, er det kun finishen som gjenstår, før det er en del av et beboelig hjem.

– Kjøkken, bad, belysning, parkett, det meste er på plass. Det er litt sært at vi i det ene øyeblikket står her ute i fabrikken, og med et par skritt, er vi inne i en nesten ferdig leilighet, sier Thomassen.

Reduserer byggetiden

Han anslår at byggetiden omtrent halveres med denne byggemåten.

– Vi bygger inne under trygge og gode forhold, og vi gjør det samme om og om igjen. Vi får ned kostnadene, feilmarginer og øker produktiviteten. Det går raskere enn om man plassbygger, sier Thomassen.

Salgssjef og prosjektutvikler Jahr legger til:

– For eksempel blokka i Nydal, dersom man plassbygget alt, så måtte man først gravd ut og støpt kjelleren, før det ble bygget oppå. Nå bygger vi leilighetene samtidig som de graver ut og bygger kjelleren. Det er en effektiv prosess.

Slik blir 58 nye boliger i Nydal – starter å bygge etter nyttår

– Går mot høyere ferdiggrad

Moelven ByggModul på Hjellum bygger moduler både til blokker og småhusbebyggelse, og har flere modeller til hvert konsept.

– Moduler til småhusbebyggelse lanserte vi i fjor sommer, sier Jahr.

For bedriften ser at hus- og leilighetsbygging i stadig større grad handler om å bygge mindre på selve byggeplassen.

– Vi ser at ferdiggraden økes. Ferdige byggelementer, som er steget imellom en modul og bygge alt på stedet, har hatt en økning på 67 prosent de siste årene. Trenden går mot en høyere ferdiggrad, sier Thomassen.

Samtidig bygges det stadig færre tradisjonelle eneboliger med stor tomt.

– Boligmarkedet består av tre deler, de som bygger leiligheter, de som bygger småhus og de som bygger enebolig. Det vi ser i markedet nå, er at sistnevnte har fått et skudd for baugen. Det er vanskelig å få tak i tomter, og dermed må utnyttelsesgraden av tomtene bli større. Derfor ser vi en økning i småhus, som er alt fra rekkehus til firemannsboliger. Vi må følge med i tiden, og tilpasse oss markedet, sier Thomassen.

– Totalentreprise

Moelven Park i Moelv er et annet eksempel på blokkbebyggelse reist med leilighetsmoduler fra fabrikken på Hjellum.

I et hjørne av fabrikken står moduler som skal til Island. Sammen skal de bli et hotell. Hver modul er et hotellrom.

I tillegg til å levere modulene, har Moelven kapasitet og er rigget til å utføre hele byggeprosessen for utbyggerne. I Nydal er det Fundamentgruppen som er utbygger, men Moelven ByggModul er byggherre, og står for hele prosessen fra A til Å.

– Bygget i Nydal, er en totalentreprise for oss. Vi utfører alt fra graving og fundament, til overlevering av leilighetene til kunden. Vi har et eget team som står for heisingen av modulene, finishen og montering av balkonger. Vi tar også reklamasjon, sier Thomassen.

– Som å bygge lego

I Nydal har allerede den neste lastebilen med en ny modul tatt stilling bak den forrige. Plutselig er den siste etasjen i Nydal Park på plass.

Flere moduler blir til en leilighet. Ingen moduler er helt like. Det kan være forskjellig parkett eller kjøkkeninnredning. Fra Moelven inngår avtale med utbyggeren, er leveringstiden seksten til atten uker.

I leilighetsbygget i Nydal, blir det totalt 28 leiligheter. 19 er så langt solgt. På Nydalsenga vil det etter hvert bli bygget flere hundre boenheter, og området vil sørge for at Nydal i Furnes befester sin posisjon som Ringsakers tredje største tettsted.

Den neste modulen blir klargjort for heising. Et par arbeidere fester stroppene.

– Det er som å bygge lego, avslutter salgssjef og prosjektutvikler Jahr.