Gå til sidens hovedinnhold

Firerbanden tautrekker i helgen – mener det haster med tiltak

Samtalene mellom opposisjonen på Stortinget fortsetter gjennom helgen. – Det haster å komme med tiltak, sier Frp-leder Siv Jensen.

Frp, Ap, Sp og SV har siden nyttår hatt en rekke samtaler på både partiledernivå og i finanskomiteen om forsterkede krisetiltak etter de siste smitteverntiltakene.

Partiene sier samtalene fortsetter gjennom helgen med mål om å samles om noen klare tiltak snarlig.

Mandag skal statsminister Erna Solberg (H) redegjøre for smittetiltak og de økonomiske tiltakene i Stortinget. Tirsdag er partienes første mulighet til å legge fram sine krisepakkeforslag – enten på egen kjøl eller felles – i Stortinget.

– Men det kan også komme en avklaring før tirsdag, sier Frp-leder Siv Jensen til NTB.

– For sent

Frp-lederen er tydelig på at det haster å komme med nye tiltak, og hun mener regjeringens varslede krisepakke 29. januar kommer lovlig sent.

– Jeg må si det er himla rart at det skal ta så lang tid for regjeringen å få fram en proposisjon, sier Jensen.

SV-leder Audun Lysbakken støtter kritikken.

– Å komme med en pakke 29. januar er altfor sent. Det er derfor vi har oppfordret til at firerbanden skal samle seg igjen, sier han.

Jensen peker på at gjeldende budsjettvedtak og innretning av ulike kompensasjonsordninger ble gjort før jul under andre smittevernrestriksjoner, og mener flere tiltak er blitt for svake etter de siste innstramningene.

– Men sånn har det vært hele veien i dette løpet. Regjeringen har ligget bakpå, og tiltakene har ikke vært i samsvar med de inngripende smitteverntiltakene, mener Frp-lederen.

Vil ha mer langvarig ordninger

Siden nyttår har imidlertid regjeringen kommet opposisjonen i møte på en rekke av hovedkravene, som å forlenge permitteringsordningen, utvide kompensasjonsordningen for bedrifter og forlenge dagpengeperioden og perioden med forhøyet dagpengesats.

Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi sier ordningene fremdeles ikke er gode nok.

Partiet krever at permitteringsperioden forlenges helt til 1. oktober, ikke 1. juli, slik regjeringen foreslår, og at kompensasjonsordningen forlenges til 1. juli, ikke bare ut april, slik regjeringen vil.

– Vi har registrert at det er flere partier som har uttrykt det samme, så da ligger det an til at det er mulig å etablere et flertall her, sier Limi til NTB.

Limi sier Frp også vil legge fram forslag om økt grensekontroll for å hindre importsmitte.

Bedre kompensasjonsordning for luftfarten, 1 milliard kroner til norske studenter og høyere kompensasjonsgrad i eksisterende ordninger, er også blant Frps krav.

Bostøtte, feriepenger og utbyttenekt

I tillegg til lenger varighet av permitteringsordningen og kompensasjonsordningen, har de ulike partiene en rekke andre krav.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad sier Sp ønsker seg et ekstra løft for bransjer som sliter spesielt, som for eksempel hotell og servering, reiseliv og kultur.

Ap og SV krever å få gjeninnført ferietillegget på dagpenger, samt økt studentstøtte. Ap krever blant annet 4.000 flere tiltaksplasser, forlenget inntektssikring for lærlinger og innføring av lønnstilskudd for å holde folk i jobb og stimulere til aktivitet.

SV krever også økt bostøtte, samt sosiale krav til bedrifter som får krisestøtte, som forbud mot oppsigelser, lederbonuser, utbytte, aksjetilbakekjøp og bruk av skatteparadiser.

– Det gjenstår å se hva det eventuelt kan bli enighet om. Vi i Frp kommer uansett til å legge fram de forslagene vi mener må på plass til votering, tirsdag, og vi har til hensikt å få det vedtatt, sier Siv Jensen.

Kommentarer til denne saken