Det handler om tusenårsfesten der Våler skal feire sitt tusenårsjubileum. I tillegg blir det vinterfest for 16. gang.

Storstilt åpning

Åpningen av det hele skjer lørdag 29. januar. Da kommer Olavsflammen fra Stiklestad og skal brenne gjennom hele året. Det skulle egentlig skjedd 8. januar, men ble utsatt på grunn av pandemien.

– Nå håper vi virkelig at det hele lar seg gjennomføre. Vi forbereder oss som om alt skal gå som det står i det opprinnelige programmet. Men vi vet at det kan oppstå situasjoner, sier de fire veldig sentrale i jubileumskomiteen, sokneprest Einar Vannebo, kultursjef Cathrine Hagen, ansvarlig for frivilligheten i Våler, Katinka S. Eriksen, og kantor Daniel Bjørlo.

Det er lagt opp til en storstilt åpning der Olavsflammen kommer direkte fra Stiklestad for å brenne nesten et helt år i Våler.

Åpningen foregår på plassen utenfor kommunelokalet. Der skal ordfører May-Liss Sæterdalen ønske velkommen, og assisterende Statsforvalter og biskop skal også skal si noen ord.

Så blir et par hundre fakler tent og skal lyse opp i fakkeltog til kirken. Der blir det konsert med i hovedsak lokale artister.

200 personer kan delta både ute i fakkeltoget og inne i kirken på anviste plasser. Det er påmelding til konserten.

– Det er å håpe at det hele kan gå noenlunde som planlagt fra åpning til avslutning i jula i år. Vi legger opp til det, og så blir situasjonen før hvert enkelt arrangement avgjørende, sier Einar Vannebo.

Han er glad for at det blir mulig å gjennomføre åpningen såpass tidlig på året og ikke midt inne i planlagt program.

Vinterfesten

Parallelt med tusenårsfesten går vinterfesten i en uke framover etter åpningen. Det ble ingen vinterfest i fjor, men nå ser det ut til at den skal kunne gjennomføres.

Den festen starter med vinterfestgudstjeneste dagen etter åpningen.

Snøskulpturer foran kommunelokalet har vært et spesielt innslag under denne festen.. Nå er det såpass vanskelige snøforhold at det mest trolig ikke blir noe av den.

Videre blir det arrangement for barn i biblioteket, forfatterbesøk, jazzkonsert i kirken og ikke minst familiedag med aktiviteter på Såulsåstoppen. Familiedagen har alltid vært populær og bør bli et denne gangen også.

– Jeg tror mange lengter etter å komme seg ut, og ettersom dette er utendørsaktiviteter, bør det ikke bli noe problem, sier kultursjef Cathrine Hagen .

Vanligvis er første lørdag under vinterfesten tidspunkt for UKM. Nå er den utsatt til en gang i februar og skal arrangeres sammen med Åsnes. Hvor er ennå ikke bestemt.

Nå er det få dager igjen til at det hele drar i gang med den store tusenårsfesten og den 16. vinterfesten.