Liten fare for ny snøflom i Trysil

INGEN SNØFLOM: Lite eller ingenting tyder på at smeltevann vil tvinge Trysilelva over sine bredder denne våren. Blidet er tatt tidlig mandag ettermiddag.

INGEN SNØFLOM: Lite eller ingenting tyder på at smeltevann vil tvinge Trysilelva over sine bredder denne våren. Blidet er tatt tidlig mandag ettermiddag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Selv om Norges vassdrags- og energidirektorat nå har sendt ut gult flomvarsel for nordre del av Hedmark, trenger du ikke å frykte at Trysilelva vil gå over sine bredder, slik den gjorde i fjor. Men faren for skogbrann tiltar for hver time som går.

DEL

– Grunnen til at vi har sendt ut gult varsel for deler av Trøndelag, Møre og Romsdal og Hedmark, er de store snømengdene som har smeltet i de høye vårtemperaturene de siste årene. Men ettersom det nå er såpass lite snø igjen i Trysilfjellet, og det ikke er varslet nedbør den nærmeste perioden, er det ingen grunn til å frykte noen stor snøflom denne våren, sier Elin Langsholt, vakthavende hydrolog i NVE.

Mandag formiddag ble vannføringen i Trysilelva, ved NVEs målepunkt i Nybergsund, målt til 220 kubikkmeter per sekund.

– For å nå opp til punktet for middelflom, noe vi erfaringsmessig kommer opp til annethvert år, må vi opp til 330 kubikkmeter per sekund, så det er et godt stykke opp dit, sier Langsholt.

12. mai i fjor var vannføringen i ved måltepunktet i Nybergsund 550 kubikkmeter per sekund. Da sto elva tre meter høyere enn normalt.

– Så nå er det bare regn som kan skape flom i Trysilelva denne våren?

– Det kan selvsagt skje. Det var regn som førte til at vi sendte ut gult varsel om flomfare for deler av Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud og Oppland i helga. I enkelte området var det ventet opp mot 80 millimeter regn i løpet av 48 timer, i tillegg til at høye temperaturer ville opprettholde den store snøsmeltingen. Men her ble det ikke meldt om noen dramatikk, sier hun.

Artikkeltags