- Han bor fortsatt på hotell i Kabul, takket være at støttegruppa hans betaler for oppholdet. Aref holder seg mest innendørs, er nedtrykt og redd, og begynner å bli motløs, forteller Ole Kristian Bonden i støttegruppa.

Dette skjer samtidig som en ny Amnesty-rapport dokumenterer hvordan returene setter folk i fare for tortur, kidnapping, død og andre grusomheter. Norge fraråder egne innbyggere å reise til Afghanistan hvis det ikke er absolutt nødvendig.

FN fraråder retur

FN og andre aktører fraråder sterkt å returnere asylsøkere til Afghanistan. Ifølge FN har det aldri vært flere sivile som har blitt drept i Afghanistan, og sikkerhetssituasjonen blir stadig verre. 

Norske myndigheter definerer hovedstaden Kabul som et trygt sted for returer. Men sannheten er at dette er den farligste provinsen i Afghanistan – her blir flest sivile drept og skadet, heter det i rapporten.

– Dårligere helse

– Aref har ingen tilknytning til Afghanistan og kjenner ingen. Han ser kamphandlinger foregå rett utenfor vinduet, og hotellet han bor på har også blitt skadet av bomber som har slått ned i nabolaget. Aref kan bekrefte at Kabul er en farlig by. Fordi han ikke kjenner noen kan han bli et lett offer for grupper som forsøker å rekruttere dem som ikke har tilknytning i landet, sier Bonden.

Han kan også fortelle at helsetilstanden til Aref har forverret seg.

– Det er spesielt øyet hans som har forverret seg. Aref er blitt undersøkt på sykehus i Afghanistan og fått bekreftet at øyet må opereres om det skal bli bra. En slik operasjon kan ikke gjøres i Afghanistan. Aref har også hatt en kollaps og har vært innlagt på sjukehus på grunn av en brist i et bein, sier Bonden.

Ny søknad om å få komme hjem

Legevurderingen av øyet har Aref fått skriftlig. Den legeerklæringen bruker støttegruppa og familien når de nok en gang, gjennom advokat Jostein Løken, vil søke om at Aref å få komme hjem til familie og venner i Elverum.

– Aref er nedfor og desillusjonert. Vi i støttegruppa er bekymret for Aref. Vi kan ikke gjøre annet enn å holde kontakten med ham og sette vår lit til at han får komme hjem til Elverum om ikke altfor lang tid, sier Ole Kristian Bonden.