Vi nekter å fortelle hvor det skjedde, men i et anfall av lyst til å kjenne hvordan 800 Nm dieseldrakraft oppleves i virkeligheten, programmerte vi chassiset og styringen i sportmodus og trykket den høyre pedalen i bunnen. Bare noen sekunder, men nok til at nåla bikket 235 km/t.

De voksnes lekegrind

I de voksnes lekekasse er det slik at de siste lekene alltid er grommest. Så når Audi i løpet av våren slipper en ny A8 løs på de med fet nok lommebok, representerer den det beste bilindustrien klarer å få til når vi snakker om masseprodusert vare.

Selvfølgelig er både BMWs 7-serie og Mercedes S-klasse flotte biler, og vi har ikke sagt at nyheten nødvendigvis er best i ett og alt – men akkurat nå handler det om A8.

BMW og Mercedes snakker stadig om at det kun finnes to premium brand når man tar for seg hele verden, og vi har allerede nevnt hvem de er. I skyggen står Audi i mange land, men om vi ser på byggekvalitet, finish, raffinement og teknisk innovativitet lyser Audis navn like stjerneklart som de to andre.

Hva slags bil snakker vi om?

Klassisk sedan, naturligvis. Diger, hele 5,14 meter lang og nesten to meter bred. Fortsatt aluminiumskarosseri., men så lik forgjengeren at man nesten må være kjenner for å se forskjell fra siden.

Dette er ikke bilen folk snur seg etter på gata, men det er slik pengesterke vil ha det. Den typiske kunden er menn som eksempelvis Arthur Buchardt. Han er jo en kjent Audi-eier.

Men om Audi A8 ter seg konservativt fra utsiden er den innvendig proppet med elektronikk og det nyeste av informasjonsteknologi. Godt utstyrt krever nye A8 også oppdaterte eiere.

Hvordan er den å kjøre?

A8 er noe mellom BMWs 7-serie og Mercedes S-klasse. Den oppfattes ikke like utpreget komfortabel som Mercedes, men heller ikke like sportslig som BMW. I Norge er A8 per definisjon en bil med svært avansert firehjulstrekk, mens både BMW og Mercedes i basis trekker på bakhjulene.

Uansett: Dette holder i massevis. Den som krever mer enn hva Audi kan tilby i nye A8 gjør det ikke for behovets skyld, men for å demonstrere holdninger nordmenn flest ikke setter pris på.

Hva er under panseret?

Tre motorer i første runde, alle i kombinasjon med firehjulstrekk (quattro):
* 4,2 liter V8 bensin, 372 hk og 440 Nm i drakraft. 219 gram utslipp av CO2.
* 4,2 liter V8 diesel, 350 hk og 800 Nm i drakraft. 199 gram utslipp av CO2.
* 3,0 liter V6 diesel, 250 hk og 550 Nm i drakraft, 174 gram utslipp av CO2.

Alle har åtte trinns automatgirkasse

Allerede på bilutstillingen i Beijing vises A8 med 6,3 liters W12 motor (500 hk) og i lang utgave. Mot slutten av året dukker også en 3,0 liter V6 dieselutgave (250 hk) opp med forbruk på 0,60 liter/mil og 159 gram CO2/km i utslipp. Denne har ikke quattro.

Hva gjør den spesiell?

I all teknologien er Audi først ute med å tilby bilen kun med LED-lys. Dessuten har den aluminiumskarosseri og kan leveres med et gedigent Bang & Olufsen lydanlegg (pluss 83.550 kroner). Massasjeseter står også på menyen. Endelig tilbyr også Audi night-vision basert på svenske Autolivs teknologi.

Hva er bilens svakheter?

At det meste av utstyret som gjør A8 spesielt ikke hører med i standardpakken. Importøren opplyser at en vanlig A8-kunde plusser på for mellom 300.000 og 400.000 kroner.

Hvem passer den for?

Teknologisk interesserte individualister med bunnsolid økonomi.

Hva koster den?

1.350.000 kroner med V8 dieselmotor, 100.000 kroner mer med bensinmotor. Med V6 dieselmotor starter prisen på 1.069.000 kroner som er 30.000 opp i forhold til utgående modell. Men nå er navigasjon standard. Et par av skinnpakkene drar hver opp prisen på bilen med over 160.000 kroner!!

Konkurrenter?

BMW 7-serie, Mercedes S-klasse, Jaguar XJ og kanskje Lexus LS 600h. Volvo S80 V8 AWD er sjanseløs i dette selskapet selv om bilen koster omtrent det samme.

Når i Norge?

I april med store motorer. Litt senere kommer V6-eren. Importøren tror det er mulig å selge 40 biler det første året og rundt 100 A8 i løpet av de tre første årene bilen er i markedet.