Her er de fem vanligste feilene:

  • Tropisk frukt og tomater oppbevares i kjøleskapet
  • Grønnsaker ligger ikke i grønnsaksskuffen
  • Kjøtt ligger øverst i kjøleskapet og ikke nederst eller i egne nullsoneskuffer
  • Kjøleskap er for varmt eller det for store temperaturforskjeller i kjøleskapet
  • Kjøleskap er fullstappet uten faste plasser til ulike matvarer

– Feil bruk av kjøleskapet og matvarer som legges i kjøleskapet som ikke bør være der, er årsak til at mange matvarer blir ødelagt og kastet, sier forsker Ole Jørgen Hanssen i Østfoldforskning.

Les også: Miljøbomber i norske hyttekjøkken

Kaster frukt

De siste fem årene har Østfoldforskning kartlagt hvor mye mat nordmenn kaster for ForMat-prosjektet.

– Hver av oss kaster 46,3 kilo mat i året. Folk flest vil ikke vedkjenne seg at de kaster så mye, og vi tror vi oppbevarer mat riktig selv om virkeligheten er at mye mat havner på feil plass i hjemmet, sier Hanssen.

– Feil oppbevaring er stort problem med frukt og grønnsaker, som er noe av det vi kaster mest av. Mange kjenner ikke til hvilken temperatur og hvilke forhold som er best for ulike typer frukt og grønt.

En grei huskeregel er at tropisk frukt bør ha forholdsvis høy temperatur, mens frukt og grønt dyrket i nordisk klima trives best med å ha det kjølig.

Bortsett fra tomater, som bør ligge på kjøkkenbenken.

Les også: Nå skal kjøkkenet pusses opp

For varme skap

Flere undersøkelser har vist at folk ikke vet hvilken temperatur kjøleskapet bør ha, eller at det er ulike soner for forskjellige matvarer.

– For varme kjøleskap er et gjennomgående problem. En del gamle kjøleskap har svært ujevn temperatur i ulike deler av skapet, og det kan redusere holdbarheten på maten, sier salgsdirektør og hvitevareekspert Fredrik Tønnesen i Elkjøp.

Feil oppbevaring er også årsak til at vi må kaste kjøtt og fisk. Hver nordmann kaster i gjennomsnitt nesten fire kilo kjøtt i året.

– Mange tenker ikke over at varme stiger og plasserer ikke kjøtt og fisk nederst der det bør ligge, sier Tønnesen.

– Noen skap har ekstra kjølige nullsoneskuffer for kjøtt og fisk, hvis ikke er glassplata nederst over grønnsaksskuffen best egnet.

Les også: Kalkun på menyen

2-4 grader

Storhandling hvor vi fyller kjøleskapet med mat for en hel uke, kan også påvirke holdbarheten.

– Et kjøleskap skal holde 2-4 grader. Ha ikke døra åpen for lenge av gangen, siden temperaturen da kan bli for høy, sier Tønnesen.

– Nye skap har gjerne en superkjøl-funksjon for ekstra rask nedkjøling av matvarer, som er nyttig når du har fylt kjøleskapet til randen.

Men den største forskjellen på nye kjøleskap og de som er mer enn ti år gamle, er at de nye variantene har en jevnere temperatur i hele skapet og bruker mindre strøm.

Det finnes nå kjøleskaåskap som ikke bruker mer strøm enn en sparepære!

Les også: Dropp varm nattmat

Mål temperaturen

Å investere i et kjøleskap av god standard vil betale seg i matvarer du ikke trenger å kaste, mener kommunikasjonsansvarlig Anne Marie Schrøder i Matvett.

– Hvis du har et kjøleskap som holder riktig temperatur, kan for eksempel meieriprodukter holde lenge over holdbarhetsdatoen, sier hun.

Et god råd er å måle temperaturen i de ulike hyllene i skapet ditt med et termometer i et vannglass, for å se om kjøleskapet ditt fungerer slik det skal. (ANB)