Dette er farligere enn du tror

Tiden da langrennsfolket kun smurte blå swix under skiene, er forbi. Nå brukes profesjonelle metoder også av amatørene.

Tiden da langrennsfolket kun smurte blå swix under skiene, er forbi. Nå brukes profesjonelle metoder også av amatørene. Foto:

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

Det lønner seg å ta forholdsregler når du prepper skiene.

DEL

– Sørg for god ventilasjon og bruk for all del friskluftmaske. Skismøring er farligere for helsa enn du tror, sier smørerne Knut Nystad og Morten Hegle Svendsen.

De to sjefsmørerne for langrennslandslaget (Nystad) og skiskytterlandslaget (Hegle Svendsen) har litt bedre arbeidsforhold i «smørebua» enn det mosjonistløperne rundt i landet må ta til takke med. De preparerer ski i spesialinnredede trailere til mangfoldige millioner av kroner, mens «Hvermansen» ofte må ta til takke med mørke, fuktige kjellere eller boder med liten eller ingen ventilasjon.

Usynlig svevestøv

Dagens mosjonister og langrennsforeldre preparer nå ski som er mer på linje med proffene. Tiden da «blå swix» var smørefasiten, er for lengst over, og nå brukes metoder som tidligere var forbeholdt landslagssmørerne.

Og når produktene inneholder usynlig svevestøv, kan det fort gå på helsa løs. Spesielt smøreprodukter med fluorinnhold er skummelt.

– Svevestøvet som oppstår når man børster ski som er behandlet med pulver, er ekstremt fint. Det er tilnærmet usynlig, og blir hengende i lufta i lang tid etter at man er ferdig. Ikke-profesjonelle smørere tenker nok at de gjør dette såpass sjeldent at det ikke er så farlig, men faktum er at støvet er giftig. Dette er faktisk så alvorlig at hvis løpere selv gjør dette kvelden før et renn – eller samme dag – kan det føre til at man får problemer med å yte maksimalt, forteller Morten Hegle Svendsen.

Maske

Verken Hegle Svendsen eller smørekollega Nystad trenger å bekymre seg på jobben.

– Vi har eget rom for de som smører med fluorprodukter, og overalt er det egne luftavtrekk og «kjemihetter» som fjerner skadelige stoffer, sier Nystad.

Men han vet godt at dette er en luksus hobbyfolket ikke har.

Det beste tiltaket du gjør når skiene smøres i kjellere, boder og garasjer, er å skaffe deg en beskyttelsesmaske som tilfører frisk luft. Ventilasjon er det viktigste, påpeker Nystad, noe smøresjef Hegle Svendsen er helt enig i.

– En maske som man puster inn og ut av er vel og bra, men ikke i nærheten av en maske som tilfører luft fra en vifte med gassfilter på. Husker du å bytte filter hyppig, er mye gjort. (ANB)

De vanligste feilene

 • Velger feil ski i forhold til bruksområde og ferdigheter
 • Klargjør ikke skiene riktig (for eksempel ved ikke å ta bort gammel smøring)
 • Kjøper for korte eller for lange staver
 • Legger for liten vekt på riktig smøring. Husk: Det finnes mer smøring enn bare blå, rød og universalklister
 • Smører skiene feil! Få butikken til å merke smøresonen og hold deg til denne. Sitter ikke skiene: Legg heller flere lag enn å smøre utover smøresonen
 • Tilpasser ikke bekledning til aktiviteten. Skal man trene, bø man ha tynnere dresser med mer lufting, og gjerne vindtett. Godt undertøy som transporterer svette er viktig. For de gode, rolige turopplevelsene anbefales ullundertøy og tykkere skidresser
 • Store/små sko, og riktig sko til riktig stilart (Kilde: Sportsbransjen)

Kjøp av skiutstyr

 • Det finnes et par tommelfingerregler for den som skal kjøpe ski og staver:
 • Skiene bør være fra 20 til 25 cm høyere enn deg selv
 • Det viktigste på en ski er likevel spennkurven. Det er spennet i skien som skaper luftrommet mellom snøen og skien. Det er her festesmøringen skal påføres, og denne «lommen» bør derfor gå fra hælen til 30-35 cm foran tærne
 • Stavene skal være omtrent 30 cm kortere enn din egen kroppshøyde
 • Skisko kan godt være litt større enn det du vanligvis bruker i skostørrelse. Turen blir fort ødelagt hvis du fryser på beina, så et par tjukke sokker kommer godt med (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken