– Pilotbriller, er det unisone svaret fra både optikere og motefolk.

Krigskobling

Spørsmålet var hva man skal ha på nesen for å skygge for 2011-utgaven av det gule, livgivende og lysende himmellegemet – som eksploderer uavbrutt 150 millioner kilometer fra jordkloden.

Så sterkt lyser kula at selv folk som ikke styrer fly tusenvis av meter over skylaget, må beskytte øynene mot den.

– I år er pilotbrillene den store trenden – igjen – både for kvinner og menn. Vi ser at varianter med skinndekor er superaktuelt. Pilotbrillene er blitt glorifisert på grunn av koblingen til militærutrustning, og de vil nok holde stand så lenge det er krig og elendighet i verden, fastslår Arvid Krogh, optiker hos Krogh Optikk.

Tom Cruise

Ray-Ban introduserte sin Aviator-solbrille allerede i 1937. De ble raskt en hit blant amerikanske piloter, og deretter spredte brillene seg til resten av verden.

De karakteristiske solbrillene med metallinnfatning er i dag en klassiker. De er blitt båret av en rekke krigshelter, som general Douglas MacArthur og av en rekke musikkstjerner, som Ringo Starr, Paul McCartney og Michael Jackson.

Rekken av Hollywood-filmer er også lang, som 1980-tallets «Top Gun» med Tom Cruise og «Cobra» med Sylvester Stallone.

Pilotinspirasjon

Pilotbrillene har opplevd bølger med enorm popularitet i motebildet. Nå skyller en ny «pilotbølge» over oss, skal vi tro dem som følger med på trendene.

– Det gjelder også ulike varianter av pilotbrillene, altså pilotinspirerte solbriller. De ligner på originalen, men kan ha farger som brun, beige eller grønn på innfatningen. De kan også gjerne være laget i plast, sier markedsdirektør Jannicke Daae Rognstad hos Synsam.

Moteredaktør John Ødegård Jensen i mannebladet FHM foreskriver også pilotbriller – i ulike utgaver – som botemiddel mot sterk sol.

McQueen-stilen

Han vil slå et slag for stilen til Hollywood-skuespilleren Steve McQueen (1930–1980), som var moteikon på 1960- og 1970-tallet.

– Steve McQueen-inspirerte klær er en sterk trend. Det gjelder også solbrillene han brukte, fastslår Ødegård Jensen.

Han trekker fram en helsvart plastutgave fra Rodenstock, bare pyntet med en «R» i metall på venstre brillearm. Solbrillen er en slags kombinasjon av pilot og wayfarer.

1950-tallet

Jannicke Daae Rognstad følger opp:

– Både for damer og herrer ser vi at det er minimal bruk av logo og stæsj i år. Det er litt mer dempet. Den stramme og enkle Steve McQueen-stilen er rådende, særlig i herremoten.

– Persol laget for øvrig McQueens signaturbriller. Ellers er 1950-tallet tilbake for fullt. Tenk «Mad Men»-serien, hvor det også er stramt og enkelt.

Blues Brothers

Wayfarer, en solbrilleklassiker i plast fra Ray-Ban, er en sterk representant for 1950-tallet. Solbrillene kom på markedet i 1952.

I likhet med pilotbrillene er wayfarerne blitt brukt i en rekke filmer, mest kjent er kanskje «The Blues Brothers» fra 1980.

– I 1950-tallsstilen er det mye brunt, svart, grått, duse grønntoner og dyremønster som leopard. En rekke produsenter har laget sine utgaver av wayfarer og neddempede utgaver av cat eye-solbriller. Cat eye er en trend fra 1950-og 1960-tallet, sier Rognstad.

Stort og glamorøst

Hun forteller at årets damesolbriller ligner litt på herresolbrillene. Moteredaktør Hege Aurelie Badendyck i motebladet Costume foretrekker imidlertid de litt mer feminine utgavene av cat eye, wayfarer og pilot.

– Ellers er de store, glamorøse solbrillene fortsatt i motebildet. Men de er kanskje litt mindre ekstreme i 2011 enn de har vært i noen år før, sier moteeksperten.
John Lennon

1980-tallet og første halvdel av 1990-tallet har også en renessanse nå.

Her er det snakk om litt mer særpregede solbriller, med blant annet sterke farger, speilglass og skinndetaljer på innfatningen.

– John Lennons runde solbriller er også in, men for kvinner bør de nok være litt større og mer vågale enn den utgaven Lennon brukte, bemerker Badendyck.

Ulike anledninger

Hva skal så kunden bruke solbrillene til? er optiker Arvid Kroghs standardspørsmål.

– Noen solbriller er så mørke at man ikke bør kjøre bil med dem. Skal man ha kjøresolbriller, bør man kjøpe et par med polariserte glass. De fjerner refleksene fra for eksempel snø og vann, forteller Krogh hos Krogh Optikk.

Det finnes solbriller som egner seg for flyging, bilturer, båtliv, strandopphold, byvandring, sportsaktiviteter etcetera.

– Det er en fordel med flere solbrillepar, alt etter hva du gjør. Skal du for eksempel sykle på grusveier, bør du ha brilleglass som ikke blir knust av steinsprang. Da anbefaler jeg Oakley-solbriller.