En ny nordisk undersøkelse viser at nordmenn slurver med klesvasken.

Mange synes klesvask er en av hverdagens kjedeligste gjøremål. Samtidig mener nesten halvparten at de bare ville klart seg et par dager uten vaskemaskin.

Vi vasker oftest på 40 grader, og over halvparten av oss (56 prosent) vet egentlig ikke om vasken er ren når den er ferdig.

Undersøkelsen, som er utført av analyseselskapet Cint, viser at den vanligste feilen blant nordmenn er at vi misfarger klærne. Deretter følger at vasken krymper, og at klærne ikke blir rene.

– Det er svært lite miljøvennlig og ikke minst irriterende å ødelegge dyre og fine plagg i vaskemaskinen. Derfor bør man lese på vaskelappen og sørge for å bruke riktig program på maskinen, sier forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo).

Hun har lang erfaring med forskning på nordmenns skittentøy og vaskevaner.

Nesten fire av ti nordmenn følger magefølelsen når de skal avgjøre hvor mye vaskemiddel de skal bruke.

Bare 13 prosent oppgir at de tenker på temperaturen når de setter på en vask, og få tenker på vaskeprogram eller lengde på vasken.

Det kan bety at vi ikke tar klesvasken så veldig seriøst. Vi slenger oppi litt pulver, søler litt på gulvet og setter på en 40 graders vask med alt fra kjøkkenkluter til undertøy og t-skjorter.

Når det er gjort, håper vi vasken skal bli fort ferdig.

Så mange som 73 prosent mener det viktigste for å få klærne rene, er å ikke vaske med maskinen full av klær.

Men ifølge Klepp er det helt feil. Det er nemlig viktig at maskinen fylles opp, både med tanke på miljøet og fordi klærne blir renest da.

Men hva er egentlig en full maskin?

– Mange vet kanskje ikke om maskinen er laget for å tåle fem eller sju kilo klær. De aller fleste av oss veier heller ikke klesvasken, og aner ikke hvor mye vi stapper inn. Men en god huskeregel er at man skal kunne stikke hånden inn og legge den på toppen av klærne, sier hun.

Til tross for at nordmenn er dårlige på å fylle opp vaskemaskinen, blir nordmenn mer og mer opptatt av miljøet.

Dersom man skal bytte ut den gamle vaskemaskinen, finnes det i dag mange miljøvennlige varianter å velge mellom. De både sparer vann og vaskemiddel; i tillegg til at de er skånsomme mot klærne.

– Ja, det finnes maskiner som møter kravene til ny teknologi for å vaske rent i løpet av kortere tid og på lavere temperatur, bekrefter Trond Gulbrandsen i Samsung, som står bak den nordiske vaskeundersøkelsen.

– I tillegg finnes det maskiner som produserer luftbobler som løser opp vaskemiddelet og dermed gjør at det trenger raskere inn i tekstilene, uten at det er behov for høye temperaturer.

Men det er likevel viktig å dosere vaskepulver og ikke bare fylle oppi på slump. De fleste av oss bruker mer enn nødvendig.

– Dessuten bør man velge miljømerkede produkter, vaske fulle maskiner og vaske sjeldnere, sier Klepp i Sifo. (ANB)