Nå er julemarsipanen på plass

I HUS: Julemarsipanen har kommet til Circle K i Vangsveien. Trond Nyhus venter litt med å sette den ut.

I HUS: Julemarsipanen har kommet til Circle K i Vangsveien. Trond Nyhus venter litt med å sette den ut. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Julemarsipan i september? Jeg tør ikke å sette den ut i butikken før det står oktober på kalenderen.

DEL

Daglig leder hos Circle K-stasjonen i Vangsvegen, Trond Nyhus, har allerede fått mange pakker med julemarsipan på lager. Noen Circle K-stasjoner har plassert ut marsipanene allerede, men Trond er redd for reaksjonene fra kundene.

– Jeg har marsipanen, men venter til oktober. Kanskje er de ute i butikken allerede tirsdag. Men, det begynner å bli veldig tidlig når julegodet kommer i september.

Marsipanåret

Nyhus beskriver syklusen til julemarsipansalget:

– Marsipanen kommer til oss hakket tidligere år for år. Også er det alltid slik når «nyhetens interesse» er størst, så selger vi mest. For folk ønsker å være tidlig ute. Deretter får vi en midtperiode hvor salget ikke er like høyt. Også tar det seg opp igjen, sånn rett før jul.

Etter jul går det ikke mange ukene før påskemarsipanen er på plass.

– Hva synes du selv at det kommer for salg så tidlig?

– For å være helt ærlig, så synes jeg at september er litt tidlig. Det beste hadde vært å få marsipanen helt i slutten av oktober. Men det har blitt en kamp om å være tidligst ute, sier Nyhus.

Kommunikasjonsekspert Nils Aspeland var ute og gikk natteravn da han oppdaget at marsipanen var på plass.

– Jeg trodde først det var tull, at dette var noe gammelt de hadde glemt igjen. Men nei, sier han til Asker og Bærum Budstikke, før han fortsetter:

– Nidar bidrar på denne måten til å vanne ut årstidene, og det kan nok kalles litt usolidarisk overfor andre som tjener penger på julen. Om man legger til grunn at julen for mange varer til godt utpå nyåret, blir det jo jul nærmere én tredjedel av året. Ikke rart om barna er lei nissen når julen endelig er der.

Resten i november

Professor ved Høyskolen Kristiania og ekspert på forbrukeradferd, Runar Døving, mener julemarsipan september er soleklar rekord. Det er produsent Nidar enig i, men velger å vise til en meningsmåling de selv har laget, der 6 av 10 nordmenn oppgir at de synes lanseringen av julemarsipan er et hyggelig tegn på en kommende høytid.

De har en tradisjon at et begrenset utvalg varer kan plasseres i butikk fra høstferieuken, for de butikkene som ønsker det. Mens det fulle sortimentet av Nidars juleprodukter kommer ikke før ut i november.

På Hamar gleder Trond Nyhus seg til å teste:

– Jeg må innrømme at jeg blir nok den første til å rive opp en av pakkene med marsipangriser. Marsipanen smaker best når den er helt fersk, mener jeg.

Artikkeltags