Ukas rett er langt unna frossenpizza. Dette er pizza på italiensk vis, der gode, ferske råvarer står i sentrum.

I rettens hjemland

Her har vi kraftige smaker av oliven, chili, hvitløk og skinke. Vinen må derfor ha en viss smakskraft for å hamle opp med de rike smakene. Den vil også trenge friskhet, da dette er en rett med mye fett. Vinen trenger derimot ikke å være altfor sofistikert og elegant, ettersom dette tross alt er en ganske rustikk rett.

Her er det mange muligheter. Jeg ender som jeg ofte gjør – i rettens hjemland. Italia har flere områder som produserer viner som vil fungere godt til pizzaen. Ett av dem er Abruzzo på østkysten. Her får vi ujålete, saftige, rustikke og prisgunstige viner.

Montepulciano er druen som benyttes, men må ikke forveksles med byen med samme navn i Toscana, der den berømte Vino Nobile produseres. For å gjøre forvirringen komplett, er det også lov å blande inn litt Sangiovese-druer i vinene fra Abruzzo. Sangiovese er den samme druen man lager Vino Nobile av ... Italiensk vinlovgivning er ikke alltid like logisk og lett å forstå seg på.

Ukas anbefaling

I ukas anbefaling er det imidlertid kun brukt Montepulciano-druer. Montepulciano d'Abruzzo, Zaccagnini 2009 (best. nr. 4513001, kr 139,90, basisutvalg) dufter av kirsebær, med innslag av rått kjøtt, krydder og noe jordlig. Smaken er preget av saftige tanniner, middels fylde og en syrlig, frisk frukt med et rustikt preg.

Denne vinen er gjæret på temperaturkontrollerte ståltanker og senere modnet på store, gamle eikefat i fire måneder. Deretter er den ytterligere flaskemodnet i seks måneder. På flaskehalsen henger en meget lett gjenkjennelig kvist fra Zaccagninis vinstokker, så denne flasken kjenner du enkelt igjen i polhyllene.

Vinen frisker fint opp etter de fete ingrediensene i pizzaen, samtidig som den rustikke, rike smaken hamler opp med oliven og hvitløk. Saftige frukt demper chilien og mykner opp den salte smaken fra skinken på en behagelig måte.