Deilige gyozaer av svinefarse med asiatisk krydder – servert med en frisk, sursøt og litt salt saus – har alle de fruktige og aromatiske elementene fra kinesisk kjøkken uten å være utpreget sterk eller søt. Det trengs derfor ikke veldig mye sødme for å dempe brennende krydder.

Varmt og tørt klima

I det franske vindistriktet Alsace lager de viner som passer ukens rett veldig godt. Alsace har på tross av sin nordlige geografiske plassering et meget varmt og tørt klima som sikrer god modning utover høsten. De beste vinmarkene er beskyttet mot kjølige luftstrømmer og regn av Vosges-fjellene, og nærheten til den majestetiske Rhinen sikrer nært optimale forhold for dyrking av Riesling.

Vintypen jeg har valgt ut er en Riesling som ikke er i det mest kostbare sjiktet, men kvaliteten er likevel utrolig god. Vinprodusentene i Alsace har blitt kritisert de siste tiårene for at vinene i distriktet har vært for søtladne og ufriske. Men ukens vin er overhodet ikke av det slappe slaget og fremstår som utrolig frisk og elegant.

Kvalitetsbevisst

Ukens anbefaling, Kreydenweiss Andlau Riesling 2012 (varenummer 5842901, kr 169,90, bestillingsutvalg), er framstilt av den kvalitetsbevisste Marc Kreydenweiss, som styrer den 12 hektar store vingården. Eiendommen drives etter biodynamiske prinsipper og regnes i dag blant de beste eiendommene i området.

Vinen har deilig aroma av epler, sitrus og honning som passer retten godt. Og den høye syren bidrar til å gi kombinasjonen et friskt preg. I munnen er vinen middels fyldig med god konsentrasjon, og beskjedne 3,5 gram restsødme er akkurat nok til å matche rettens saltinnhold.