Ekte junkfood – eller søppelmat – fortjener som regel sitt triste tilnavn. Det dreier seg om farseprodukter der useriøse produsenter dumper fett, kjertler, sener og B-kjøtt. Disse råvarene burde heller vært brukt i dyrefôr. I farseproduktene bidrar de med altfor lite god smak, og altfor mye salt og fett.

Økologisk valg

Men pølser, burgere og nuggets kan selvfølgelig også lages med æren i behold, og være utrolig kul og smakfull mat. Som i ukas oppskrift. Her får du nemlig nuggets du kan servere med ryggen rak og god samvittighet!

Det fantastiske kjøttet på store, økologiske kyllinglår fra Holtegård er hovedingrediensen. Kyllingnuggets gjør seg ikke helt selv, men noen kompliserte arbeidsoppgaver er heller ikke i sikte.

Til salte og sprø nuggets må man servere noe syrlig – det er den viktigste smakskontrasten. En liten grønnsakssalat med en frisk vinaigrette vil være godt til. Eller som jeg har valgt her – en kald dipp laget på den friske og syrlige ferskosten Nyr, med revet pepperrot og ramsløk.

Fersk pepperrot

Nyr er fortsatt å regne som et småskalaprodukt selv om det nå fås i ostedisken på en del Meny-butikker. Hvis du ikke finner Nyr, kan du prøve med kesam eller rømme, men da må du tilsette mer syre slik at du er sikker på at dette blir friskt nok. Pepperroten må være fersk. Det er denne som gjør at det river litt godt og sterkt i nesa når man spiser dippen.

Sesongen går nå mot slutten for ramsløken, så her du kan godt bruke ramsløkolje eller hakket gressløk i stedet.

Kyllingnuggets med pepperrotdipp

Ingredienser (4 personer)

Nuggets:

  • 400 g kvernet kyllinglårkjøtt med skinn (ev. kyllingkjøttdeig)
  • 5 g salt
  • ¼ ts grov svartpepper
  • 1 ts sukker
  • 2 ss potetmel
  • ½ dl vann
  • 1 hvitløksfedd
  • (2 ss smeltet smør, kun hvis du bruker lår uten skinn)

Panering:

  • 2 egg
  • 100 g mel
  • 200 g panko/brødkrumme/tørre loffsmuler

Dipp:

  • 1 boks Nyr (200 g)
  • 2 ts revet pepperrot
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss hakket ramsløk (ev. gressløk eller ramsløkolje)
  • 1 ts sukker
  • ½ ts maldonsalt
  • Nymalt grov svart pepper

Framgangsmåte

Kyllingnuggets: Kvern kyllingkjøttet. Bland inn salt, potetmel sukker, pepper og presset hvitløk. Tilsett vannet til slutt. Legg bakepapir på et ovnsbrett og ha farsen over på dette. Brett papiret rundt farsen og press farsen til en tykkelse på 1– 1,5 cm. Sett platen i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter. Farsen skal koagulere og sette seg (bli hard) uten å få farge eller for høy temperatur. Får den for lang til i ovnen, presser farsen ut vann og fett, og da blir den tørr. Avkjøl kjøttet og del det opp i de formene du vil. Trekanter, rektangler, kvadrater eller hva du måtte ønske.

Nå er kjøttet klart til å paneres. Denne prosessen gir kyllingen den uimotståelige, sprø skorpen. Rull alle bitene i mel, rist dem slik at overflødig mel ramler av. Dypp dem deretter i sammenpisket egg. Jeg pleier å kjøre egget sammen med en stavmikser for at det skal være helt klumpfritt. Etter et raskt dypp i egg skal kjøttet rulles rundt i brødsmulene. Press farsebiten litt ned slik at det fester seg godt med brød rundt hele. Legg nuggetsene over på bakepapir, og ikke legg dem i høyden. Da kladder de seg fort sammen.

Nuggetsene er nå klare for panna. Har du frityrgryte så bruker du det, men man kan fint bruke kun en stekepanne med et par desiliter olje i. Sistnevnte gjør at man må snu nuggetsene under stekingen/friteringen slik at de får fin farge og sprø konsistens rundt hele. Stek 5-6 stykker av gangen, da har du god kontroll. Salt nuggetsene godt før servering.

Pepperrotdipp: Skrell og riv opp fersk pepperrot på det fineste rivjernet du har. Bland den inn i Nyr-osten sammen med olivenolje, finhakket ramsløk/gressløk, pepper, salt og sukker. Nå har du en spennende, fantastisk god og frisk dipp som passer perfekt til sprø kyllingnuggets.