Grillet steinbit som glaseres med en syrlig saus av appelsinjuice, ketsjup, eddik og sesam gir et distinkt asiatisk preg. Dermed må vinen ha både letthet, høy smaksintensitet, frisk aromatisk profil og et snev av restsødme.

Høy kvalitet

Disse kravene tilfredsstilles spesielt godt av hvitviner fra Moseldalen i Tyskland. Her gir kjølig klima, kombinert med intens sol og lang modningssesong, utrolig aromatiske og friske viner av høy kvalitet.

Et lite stykke nord for den vakre byen Trier renner sideelven Ruwer sammen med den mektige elven Mosel. Langs Ruwer finner vi de historiske vinmarkene som tilhører eiendommen Schlosskellerei C. Von Schubert Maximin Grünhaus. Eiendommen har røtter tilbake til Romerriket, og har vært beplantet med vinranker siden i alle fall år 966.

Disse historiske markene var i mange århundrer forpaktet av abbeden ved det benediktinske klosteret Maximin i Trier. Det var først etter at kirkens landretter ble privatisert i 1810, at eiendommen kom på private hender. I dag drives den av Dr. Carl von Schubert, femte generasjon i familien som overtok de meget gode vinmarkene etter munkene.

Ukas anbefaling

Vinmarkene pleies med naturlig kompost, og avlingene holdes lave for å sikre god konsentrasjon og høy kvalitet. Verken most eller vin filtreres, og vinen gjæres med naturlig gjær i store tradisjonelle eikefat på cirka 1000 liter.

Maximin Grünhaüser Riesling Qba Feinherb 2012 (varenr. 9673801, kr 169,90, bestillingsutvalg) kommer fra en meget god årgang. Den er utrolig velbalansert, med deilig aroma av spicy gjær, epler og eksotisk frukt. Etikettbetegnelsen «feinherb» indikerer at vinen har noe restsødme (18 g/l), men at den likevel er relativt tørr i stilen. Dette er det vinens høye syre som sørger for. Og her er syren helt vesentlig! Det er nemlig samspillet mellom syren i vinen og syren i maten som virkelig løfter ukas kombinasjon.