Asiatiske smaker er i ferd med å bli en godt integrert del av mår matkultur. Ukens rett kombinerer den erkenorske oppdrettslaksen, i rå tilstand, med typisk asiastiske ingredienser som avocado, sødmefull mango, frisk og aromatisk koriander, salt soya, ristede sesamfrø og lett spicy ingefær.

Direkte sollys

Det er ingen tvil om at dette er hvitvinsmat. Jeg har valgt en ung Riesling fra Rheingau med en syrlig, eksotisk aroma. Vinen er lett, smaksintens og med et snev av sødme – noe som ofte er viktige egenskaper når asiatisk mat settes på bordet.

Riesling har vært dyrket i Rheingau i århundrer. Det spesielle klimaet gjorde at området tidlig ble berømt for sine stramme og elegante hvitviner. Rheingau ligger rett øst for Frankfurt, langs bredden av den majestetiske Rhinen – akkurat der elven et lite stykke renner rett fra øst mot vest. Vinmarkene er derfor totalt sydvendte og nyter godt av direkte sollys mesteparten av dagen.

Klassevin

Mannen som har laget ukens vin, Gunther Künstler, står bak noen av verdens beste Rieslinger. Han holder til i landsbyen Hochheim som ligger helt øst i Rheingau – der elven Mainz møter den mektige Rhinen.

Hochheimer Herrnberg Riesling trocken 2012 (varenr. 9679701, kr 151,70, bestillingsutvalg) er av høy klasse. Årgangen er meget god, og vinen er drikkeklar nå. Men om du liker å lagre vin, så er denne kapabel for lagring i minst ti år. Sammen med laksetartaren skaper vinen et smaksbilde som er både friskt, spennende og fullstendig. Kombinasjonen kunne ikke blitt bedre.