Øyvinds viltterrin gir assosiasjoner til den norske fjellheimen – som møter mager, lett bitter salat og en floral, sursøt salsa der tyttebær blandes med portvin, appelsin og rosépepper. For å få balanse i denne retten er det viktig å få alle elementene på gaffelen samtidig.

Alsace

Hver for seg peker nemlig elementene i ulike retninger – og både den bitre salaten og den sødmefulle, syrlige salsaen er direkte vinuvennlige på egen hånd.

Jeg er på jakt etter en hvit vin som er aromatisk med høy syre, litt restsødme og god fylde. Vintyper som passer denne beskrivelsen, er først og fremst Riesling fra Alsace og Tyskland, Chenin Blanc fra Loire-dalen og ymse viner laget av Muscat, Gewürztraminer og Pinot Gris fra Alsace. Jeg elsker det rike kjøkkenet i Alsace med sine rilletter og pateer – og sine syrlige, rike, spenstige og aromatiske hvitviner.

Alsace var det siste av de klassiske franske vindistriktene som etablerte sin egen vinlov på 1960-tallet, og er det eneste som konsekvent oppgir druetypen tydelig i vinens navn. Her dyrkes både Riesling, Muscat, Gewurstraminer og Pinot Gris – som alle kunne passet ukens terrin. Vær oppmerksom på at grad av modenhet og restsødme i vinene herfra varierer fra produsent til produsent, så det gjelder å sjekke hvordan din vin er skrudd sammen før du kjøper.

Komplett måltid

Jeg har valgt ut Turckheim Pinot Gris Réserve 2012 (varenr. 712301, kr 139,90, bestillingsutvalg) denne uken, fordi den har rett balanse mellom alkohol (13 %), restsødme (beskjedne 10 %), høy syre og passelig konsentrasjon til å takle både salaten, den sursøt-peprede salsaen og terrinens magre viltkjøtt med rik kyllinglever.

Aromatisk passer vinen også utmerket, med duft av fersken, aprikos, urter og appelsinblomst. Her opplever vi at vinen gir retten en ytterlige dimensjon, slik at måltidet blir komplett.