Ukens rett preges av salte, søte og sterke krydderier, som bakes sammen med saftige kyllingvinger og spareribs. Vinvalget er først og fremst gjort med tanke på den sterke sausen med soya og chili.

Elven Mosel

Det er stoffet capsaicin i chili som gjør at vi trenger en vin med restsødme denne uken. Sødme i vin demper nemlig den brennende effekten av chili. Gitt en bestemt styrke på chilien vil sukkermengden avgjøre hvor mild eller sterk vi opplever at kombinasjonen er.

Det er få viner som passer så godt sammen med sterk mat som Riesling Kabinett fra vinmarkene langs elven Mosel i Tyskland. Disse vinene har lav alkoholprosent fordi gjæringen stoppes før alt sukkeret er omdannet til alkohol. samtidig har de naturlig høy syre på grunn av områdets kjølige klima.

Scharzhofberg Riesling Kabinett 2012 (varenr. 9790601, kr 185, bestillingsutvalg) kommer fra en av områdets mest berømte vinmarker, Schwarzhofberg, som ligger i dalen Saar ved en av sideelvene til Mosel.

Vinmarken er bratt og sørvendt med et jordsmonn av grå skifer. Gjennom århundrene har den opparbeidet seg et rykte som en av verdens beste vinmarker for produksjon av druen Riesling. Vinen er laget på eiendommen Weingut von Hövel, som har en lang historie i området.

Totalopplevelse

Vinen er ungdommelig med lukt av epler, sitrus og eksotisk frukt. Den har meget høy syre (10,3 g/l) som balanseres av tydelig restsødme (65 g/l) og lav alkoholprosent (8,5 %). Restsødmen og den lave alkoholprosenten er med på å dempe chiliens brennende virkning og balansere soyaens salt.

Krydderne dempes uten at de nøytraliseres helt. I møtet med maten fremstår den søte vinen som tørrere. Vinens høye syre gir kombinasjonen friskhet og bidrar til å rense ganen for fett.

Dette er et typisk eksempel på at kombinasjonen av vin og mat gir en bedre totalopplevelse enn om vi nyter vinen og maten hver for seg.