Lukuspai er en perfekt hyttemiddag i løpet av påsken. Den kan lages ferdig både en, to og tre dager i forveien, og gir deg muligheten til å slippe å lage mat med universalklisterfingrer etter en vårlig skitur.

Engelskinspirert

En pai oppfattes gjerne som en form med noe oppi – og dette «noe» er dekket av paideig og bakt i ovnen til deiglokket er sprøtt. Det finnes nok flest søte varianter, men det er også mange godsaker i den salte enden av skalaen. Ofte med røykt fisk og egg, eller med kjøtt og grønnsaker.

Min påskevariant er tydelig inspirert av den engelske klassikeren “shepherd's pie». Dette er en paiform fylt med lammekjøtt og grønnsaker, toppet med en god potetmos og bakt i ovnen. Her er det altså potetmosen som tar rollen som paideig/lokk.

Shepherd's pie er en enkel rett laget på kvernet lam, men i de aller fleste tilfeller er det kjøttdeig av storfe (ku/okse) som har hovedrollen. Kjøttdeig av lam er det langt mellom i butikkene, og på hyttene rundt i landet er det enda lengre mellom kvernene.

Derfor har jeg laget en helt utmerket variant hvor lammekjøttet kun er kuttet i biter med en sløv hyttekniv. Kjøttet jeg bruker er fra lammelåret. På låret er det kun skanken som ikke egner seg til formålet i denne oppskriften. Skanken trenger, selv i små terninger, minst 60 til 90 minutters koking for å bli mørt og godt. Flatbiff, mørbrad, lårtunge og plomme fungerer derimot helt perfekt med hensyn til mørhet og konsistens.

Sprøtt og salt lokk

Som lokk på paien har vi altså en god potetmos. Den må lages relativt løs og med en eggeplomme i. Da får den en fin fylde og konsistens, samtidig som den blir litt gulere og mer gyllen. Potetmos laget på gode mandelpoteter er deilig i seg selv, men som en selskapelig liten påsketwist kan vi unne oss en skje luksuriøs trøffelolje i mosen. Denne oljen finnes i de fleste butikker nå.

Når denne potetmosen bakes i ovnen med noen loffsmuler på toppen, blir den til et sprøtt og salt lokk som man knuser på vei til den bløte kjernen med smaksrikt lammekjøtt og grønnsaker.

For å få et litt kult utseende, stikker jeg et par små gulrøtter og noen asparges i formen. Disse blir bakt ferdig i ovnen og trenger ingen koketid først. De kan se litt rufsete og svidd ut i tuppene når du tar dem ut av ovnen, men det er bare fint.

Påskepai

Ingredienser (4 personer)

Kjøttblanding:

  • 400 g lammelår
  • 2 sjalottløk
  • 2 gulrot
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss tomatpuré
  • 2,5 dl kylling-/lammekraft
  • 1 dl hvitvin
  • 1 ss grov sennep
  • 2 ss hakket persille
  • 1 ss worcestershire sauce
  • salt og pepper etter smak

Potetmos:

  • 600 g potet
  • 3 dl fløte
  • 2 eggeplommer
  • 30 g parmesan
  • 50 g smør
  • 1 ss trøffelolje (kan sløyfes)
  • salt og svart grov pepper

Grønt og topping:

  • 10 ss loffsmuler eller panko
  • 8 små gulrøtter
  • 8 asparges

Framgangsmåte

Kjøttfyll: Kutt kjøttet i terninger på 1x1 cm. Ikke større – gjerne litt mindre. Løken og gulroten deles også i terninger på 1x1 cm. Dette stekes i litt olivenolje til det har fått litt farge. Ha deretter på tomatpuré og stek videre i 1 minutt. Hell på kraft og hvitvin. Skru ned varmen og la det småkoke i 10 minutter. Når det begynner å tykne, tilsetter du sennep og persille. Fordel deretter kjøttfyllet i bunnen av egnede skåler eller i en ildfast form. Topp med et 2-5 cm lag potetmos.

Potetmosen: Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet og la dem renne godt av seg. Mos dem i kjelen med en potetstapper og spe inn fløte, revet parmesan og eggeplommer til mosen har en løs og fin konsistens. Eggeplommene gjør mosen litt løs og delikat gul, men de gjør også mosen fastere etter baking. Smak til med salt, pepper og trøffelolje. Smul opp noen loffskiver og dryss på toppen.

Grønt på toppen: Rull aspargestopper og skrelte smågulrøtter i olje og salt. Del dem på midten og stapp dem ned i mosen.

Bak formen ca. 20 minutter på 190 grader – eller til skorpen er gyllen og sprø.