Det skjer i regi av Matmerk, en uavhengig stiftelse som skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon.

– Barnas kunnskap om mat er svekket. Derfor ønsker vi å gjøre et løft mot lærerne og barnehagelærere gjennom å tilby gratis smakskurs, sier Nina Sundqvist til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Unik smak

Hun er administrerende direktør i Matmerk, som i dette prosjektet samarbeider med Norsk Smaksskule.

Les også: Vil ha tydeligere merking av mat

– Målet er å få barn til å lære at hver smak er unik. De skal smake på ren mat, særegen mat og lokalmat. De skal få unike smaksopplevelser gjennom våre nasjonale matskatter, sier Sundqvist.

Hun synes det er naturlig å samarbeide med Norsk Smaksskule i så måte.

– Det Norsk Smaksskule gjør er spennende og bra. Vi fant det naturlig å samarbeide med et kokkemiljø som setter de rene norske smakene i sentrum for den oppvoksende generasjonen og byr på sin kunnskap, legger hun til.

Les også: Biffsnadder ut – lokalmat inn

Kvalitetsløft

For Norsk Smaksskule og Arne Brimi er tilliten og skryten gjensidig.

– Kulturen vi representerer er identiteten vi skal ha med oss hele livet. Å ha et ekte forhold til mat, råvarer og måltid er viktig for å forstå sammenhengen vi er en del av. Samarbeidet med Matmerk vil uten tvil løfte kvaliteten på Norsk Smaksskule, sier Arne Brimi.

Kurset er gratis og gjennomføres i august i Haugesund, Røros og Vågå.

Etter at kursene er gjennomført, skal de 110 lærerne gå tilbake til sine respektive skoler og barnehager og sette fokus på smaksglede og ernæring.

Smaksbonanza

Rundt 6000 barn får oppleve smak av ulik art og håpet er at de kan sette nye krav til foreldrene når måltider lages.

– Lokale matprodusenter er stolte av maten de produserer og har mye kunnskap. Setter vi disse sammen med gastronomene, skal lærerne virkelig få en sjelden mulighet til å formidle lokal smaksbonanza, sier Sundqvist.

I tillegg til Arne Brimi er kjendiskokkene Frode Selvaag, Mikael Forselius, Kristoffer Hovland, Ståle Johansen, Morten Schakenda og Einar Risvik med på opplegget.

Les også: Vi spiser mer lokalmat

I tillegg vil skoler og barnehager få drahjelp til å fortelle om den lokale matens spesielle egenskaper gjennom Matmerks 54 matprodusenter som er tildelt Spesialitetmerket for sine produkter.

Fellesnevneren er at disse har matvarer der råvaren er av høy kvalitet, foredlingsprosessen har en egenart og det er en historie bak maten. (ANB)