Det finnes mange eksempler på at vin og mat fra samme sted passer godt sammen. Amarone og Gorgonzola er et slikt vel forlikt par fra Nord-Italia.

Folkekjær

Ukens rett er en mild blåmuggost med høyt fettinnhold og nydelig kremet konsistens, servert med ristede pistasiekjerner, rosiner og pærer sautert i rødvin, og stangselleri.

Til Gorgonzola Dolce isolert sett kan det passe med både hvite og røde viner. Jeg har valgt den folkekjære vinstilen Amarone denne uken, fordi osten er såpass mild og ikke så veldig salt. Det viktige er at vinen har et litt sødmefullt fruktpreg, god konsentrasjon og høy nok alkohol til å rense ganen.

Vintypen Amarone kommer fra området Valpolicella, som ligger like nord for Verona. Amarone-vinene slik de fremstår i dag, er et relativt nytt fenomen. De kan beskrives som tørre varianter av den historiske, søte rødvinen Recioto della Valpolicella.

Renser ganen

Amarone har vokst voldsomt i popularitet de siste tiårene. Ideen er at man lager en tørr rødvin av tørkede druer. Man høster derfor hele drueklaser som legges til tørking i noen måneder, slik at konsentrasjonen i mosten økes fordi mye av vannet fordamper og druen skrumper inn til en slags rosin.

Deretter gjæres den konsentrerte mosten ved lave temperaturer til en tørr rødvin med høy alkohol og tydelig preg av tørket frukt.

Ukens vin er Tommasi Amarone Monte Masua Valpolicella Classico Il Sestante 2010 (varenr. 3467201, kr 299,90, basiskategori 6). Vinens aroma harmonerer godt med ostens karakteristiske aroma.

Også i munnen er det full klaff mellom vin og ost: Den avdempede sødmen passer ostens salte smak, og den gode konsentrasjonen og høye alkoholen renser ganen. Dette er farlig godt!