I de fleste europeiske kulturer er det tradisjon for å spise lammekjøtt – og dermed finnes det også lokale tradisjoner for å kombinere lam med drikkevarer.

Lagrer meget godt

Ukens rett består av lammelår og grønnsaker som bakes i lammesjy med grov sennep, under et lokk av luftig potetpuré, og toppet med sprø brødrasp. Retten er smaksrik og rustikk, med rike og lett jordlige smaker. Jeg liker godt å drikke en strukturert, middels fyldig rødvin til denne typen mat. Vinen jeg ønsker meg, har kjølig fruktpreg, faste tanniner og saftig frukt. Akkurat disse egenskapene finner vi i viner fra det ganske ukjente franske vindistriktet Cahors.

Cahors er det eneste vindistriktet i Europa som satser på den meget gode druetypen Malbec. Malbec har dyp, intens farge med en tanninstruktur som tilsier at vinene kan lagre meget godt. Utenom Cahors er det i dag Argentina, og spesielt området Mendoza, som virkelig satser på denne druen.

Ukens anbefaling, Ch. Haut-Monplaisir Prestige 2006 (varenr 8004001, kr 179, bestillingsutvalg), er laget kun av Malbec, fra 20 år gamle vinstokker.

Imponerende kvalitet

Vinen lagres på små eikefat der en tredel er nye fat, en tredel ett år gamle fat og en tredel to år gamle fat. Vinen er utrolig godt balansert, med kjølig frukt og behagelige tanniner som renser opp ett rettens proteiner uten å dominere.

Det første som slår meg når jeg smaker vinen sammen med retten, er at de er ganske likeverdige – og bygger opp om hverandres egenskaper på en frisk og behagelig måte.

Det andre som fanger oppmerksomheten, er at vinen har både intensitet, kraft og kompleksitet, og er breddfull av saftig, deilig frukt. Det ingen tvil om at dette er en vin som både er god å drikke nå, og som også tåler å lagres i mange år fremover. Det er rett og slett imponerende at denne kvaliteten er tilgjengelig til godt under 200 kroner.