Fisk for deg som sverger til kjøtt

Med potetpuré og brunet smør blir skaten selve skatten blant fiskemåltidene.

Med potetpuré og brunet smør blir skaten selve skatten blant fiskemåltidene. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Smaken er fyldig, men ikke spesielt fiskete.

DEL

Skate, eller rokke som den også kalles, ligner et fabeldyr. Med sin spisse kropp, lange hale og enorme flagrende vinger skiller den seg ut fra alle andre fisker.

Morsom konsistens

Er du så heldig å treffe på den hos fiskehandleren, er det nok bare vingene som ligger der. For i selve kroppen er det lite å tygge på.

Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for dette merkelige, flytende vesenet. Konsistensen på kjøttet er det morsomste.

Det er ikke tilfeldig at kjøttet på flere språk kalles raie – som betyr «rye» eller «fillerye». Smaken er fyldig, men ikke spesielt fiskete, med andre ord er skate en fin fisk for dem som egentlig sverger til kjøtt.

Filetering

Det vanskeligste med skaten er holdbarheten. Skate er nær beslektet med haifisker, og får lett den samme amoniakksmaken som disse hvis den blir for gammel. Serveres den derimot helt fersk, får du følelsen av å bli ett med havet!

Når du får vingen på kjøkkenbenken, må den fileteres. Det kan virke litt vanskelig, men det er bare å følge beina. Bruk en skarp, tynn og fleksibel kniv, lag et snitt inntil beina der kroppen har vært, og lirk deg nedover og bortover inntil alle de fine beina som ligger utover.

Det er én filet på hver side av beina. Til slutt legger du fileten på benken med skinnet ned. Hold i den ene enden, stikk kniven inn mellom skinnet og kjøttet, og skjær bortover men du presser kniven nedover slik at den glir over skinnet.

Ta det litt langsomt i begynnelsen, slik at minst mulig kjøtt sitter igjen på skinnet.

Hovedrett

Skaten kan stekes, bakes i ovnen, grilles eller trekkes i for eksempel andefett med krydder. Da blir den ekstremt saftig og smaksrik. Den er super i en sjuretters restaurantmeny med skjell, skalldyr, fisk, fugl, kjøtt, ost og dessert.

Men her har vi tilberedt den som hovedrett. Og av alle metodene jeg har prøvd ut på skate, er den enkleste bare å steke den i panna med krydret, brunet smør over. Da trenger du ikke noe avansert tilbehør heller.

Denne serveringsmetoden er også utmerket for fisk som slettvar og kveite. Hvis du er som meg, og fort blir lei av sei, torsk og laks, kan skaten redde fiskemåltidet!

Slik gjør du det

Fisken fileteres, deles i fire porsjoner og legges i middelvarm panne i oljen. Krydre med salt og pepper. La fisken bli gyllen på den ene siden. Snu og stek ferdig, det hele tar ca. 5-6 minutter, krydre med salt på toppen.

Smøret smeltes og kokes til det blir lysebrunt, pass på at det ikke blir brent. Avkjøl litt og vend inn sjalottløk, kapers, sitronsaft, persille. Smak til med pepper og eventuelt litt salt.

Anrett potetmos på tallerkener, legg på den stekte fisken, dekk fisken med smøret. Brønnkarse eller feldsalat legges på toppen.

Artikkeltags