Smakfull vri med poteter

Lei av poteter? Gnocchi skaper ny potetlyst.

Lei av poteter? Gnocchi skaper ny potetlyst. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Gnocchi er vanskeligere å uttale enn å lage.

DEL

All norsk logikk tilsier at man sier «gnotsji», men det uttales faktisk «njåkki». Men la deg ikke skremme av navnet, for denne retten fikser du lett. Og med gnocchi åpner det seg en helt ny dør inn til potetverdenen – basert på en råvare vi har mye av her i Norge, nemlig mandelpoteter.

Til kjøtt og fisk

Potetene blir til perfekte gnocchi i en fart, bare de blir kokt, silt, knust og knadd sammen med fem ingredienser. Det viktigste her er å unngå at gnocchiene blir harde og melne. Følger du oppskriften min til punkt og prikke, er du på den sikre og smakfulle siden. Et deilig følge til gnocchi er salviesmør, som helles over gnocchiene – eller over pasta for den saks skyld.

Gnocchi passer som potettilbehør til nesten alt av stekt kjøtt og fisk. Her serveres det sammen med en rosastekt kalveentrecôte – som er et av de beste kjøttstykkene som finnes. Heldigvis har også kjøttgiganten Gilde fått øynene opp for denne lekkerbiskenen.

Men den nye varelinjen er ikke så stor, så hold øynene åpne og slå til når du har sjansen – uansett om du har planlagt middag den kommende uka eller ikke. Entrecôte er nemlig holdbart lenge i kjøleskap hvis datoen er god i utgangspunktet.

Mat

BIND OPP: Kalveentrecôten holdes sammen med hyssing.

Slik gjør du det

Gnocchi: Skrell og kok mandelpotetene helt møre. Hell dem i en grov melsil og la dem renne av seg. Press deretter potetene gjennom silen rett på benken. Knekk et egg over potetene og dryss over mel og parmesan. Ha over litt salt og svart nymalt pepper fra kvern, og kna alt sammen til en ball.

Forskjellen på en gnocchideig og en brøddeig er at gnocchien ikke skal eltes for å bli seig – bare knas sammen til den holder formen som en kule. Del deigen i fire biter, som rulles ut til pølser på ca. 1,2 cm tykkelse. Del deretter pølsene i biter på 1,5 cm. Kok bitene (som nå heter gnocchi) i lettsaltet vann til de flyter opp. Det tar 1-2 minutter. Hell av vannet og skyll gnocchien til den er kald.

Ta den ut av vannet og hell noen dråper god olivenolje over, så den ikke kleber seg sammen. Selve gnocchien kan du eventuelt lage dagen før den skal spises. Det som står igjen før servering, er en runde lettsteking i panna med litt smør og et himmelsk parmesandryss.

Mat

PARMESAN: Brukes inni gnocchi-deigen og som dryss oppå godbitene.

Entrecôte: Tørk kjøttet godt. Bind det opp med hyssing slik at det holder formen under steking. Krydre kjøttet med salt og pepper, og brun det i solsikkeolje i en varm stekepanne. Ta stekepannen av platen og tilsett smør, timian og hvitløk.

Sett stekepannen på platen igjen, på lavere varme denne gangen, og øs kjøttet med det gode smøret. Kalveentrecôten legges så over i en ovnsfast form og stekes ferdig i ovnen på 150 °C. Kjernetemperaturen på kalveentrecôte skal være 52-55 °C.

Det er lurt at ta ut kjøttet når kjernetemperaturen viser 50 °C, da temperaturen vil stige 2 til 5 grader mens kjøttet hviler. Kjøttet kan gjerne hvile i ca. 15 minutter før det skjæres opp.

Salviesmør: Hakk opp salvien, del opp hvitløken og skjær sitronen i skiver. Kok det inn på lav varme til smaken har satt seg i smøret. Ta ut sitronen og hvitløken. Behold salvien i smøret. Smaksett med nymalt svartpepper og salt.

Mat

RULL UT: Lag pølser av deigen, som deretter skjæres opp i biter.

Artikkeltags