Sterkt, rått og godt

Dette kan bli din ny vårfavoritt: laksetartar med pepperrotrømme.

Dette kan bli din ny vårfavoritt: laksetartar med pepperrotrømme. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Denne retten egner seg best som en lunsj eller forrett.

DEL

De fiskene i Norge som er lettest å få fatt i, og som egner seg best til å fortære i rå tilstand, er fjordørreten og laksen. Vill eller oppdrett, nydelig er den i fersk tilstand uansett.

Frisk fisk

Når man skal spise rå fisk, eller kjøtt for den slags skyld, stilles det strengere krav til kvaliteten på råvaren enn ellers. Har du ikke halt fisken på land selv, så sjekk fisken før den kjøpes. Heng gjerne over fiskedisken og spør om å få lukte på fisken før du kjøper den.

Du møter sannsynligvis en del forståelse når du forklarer at den skal bli en nydelig liten tartar, og at det derfor er ekstra viktig å sjekke varen. Lukten du leter etter i fisken er ... ingenting! Fersk fisk lukter bortimot ingenting

Lukter du noe – litt fett, mystisk, «fisk», surt, sjø eller noe i det hele tatt – blir det ikke tartar denne helgen. En halvslapp fisk kan ødelegge hele opplevelsen. Du skal ha frisk fisk med godt fast tygg og maritim, mineralsk smak.

«Dynamitt» i munnen

Når du har funnet det optimale fiskestykket, kommer spørsmålet om hva man skal ha til. Mitt forslag denne uken er kjente smaker som agurk og rømme. Agurken har den kjente smaken av søtt, salt og syrlig, mens rømmen har fått besøk av den ganske sterke, ferske pepperroten.

Pepperrot er en gammel grønnsak i Norge, men er lite brukt i de siste. Nå har jeg midlertidig sett den til salgs i flere og flere butikker siste årene, og forståelig nok er den blitt mer og mer populær i det norske kjøkkenet. Denne komplimenterer rå fisk og syrlig agurk perfekt.

Sammen blir disse smakene til «dynamitt» i munnen. Og du har fått deg en ny, vårlig favorittrett!

Slik gjør du det

Når fisken er i havn så er den det minste problemet her. Skjær opp fisken med en skarp kniv i terninger på ca. 1x1 cm (så innmari nøye er det ikke med størrelsen). Ha bitene i en skål og bland inn sitronsaft, sennep og salt. Pepper trenger du ikke, den smaken kommer fra rømmen på tallerken. Dette gjøres 10 minutter før servering.

Agurken skjæres i tynne skiver med en skarp kniv eller en skarp ostehøvel. Legg den i blandingen av eddik, vann, salt, sukker og salt i 10-15 minutter. Da trekker agurken inn den smaken den trenger til denne retten. Disse skivene legges i bunnen på tallerken. Tartaren legges oppå.

Rømmen har den samme egenskapen som fløte, den kan piskes stiv. Det er det du skal gjøre nå. Visp den luftig og stiv med en håndvisp (dette er så små mengder at maskiner funker ikke til dette), bland inn litt salt, den fint revede pepperroten og smak til med noen dråper sitronsaft til slutt. Gressløken i oppskriften finhakkes og drysses over ved servering. Har du ikke gressløk kan du finhakke sjalottløk. Ikke så dekorativt, men minst like godt.

Artikkeltags