– Mange starter grillsesongen nå i mai, og hvert år får vi innrapportert skader som skyldes uvettig bruk av grill, sier skadeleder Anne Stine Eger Mollestad i DNB Skadeforsikring.

Hun oppfordrer nå alle grillkokker til å tenke på sikkerheten: – Men med noen enkle grep kan du minske sjansen betraktelig for at noe skal gå galt.

Les også: Ta slangetesten nå!

Fett og skitt

Gassgriller har blitt mer og mer vanlig, men det er viktig å være klar over at også disse grillene krever vedlikehold og renhold.

Fett tar fort fyr, og derfor er en ren grill en trygg grill. Husk også å bytte ut oppsamleren som er i bunnen av grillen hvis den er full av fett og skitt.

– Ikke start grillsesongen før du har sjekket om det er hull eller sprekker i slangen. Undersøk slangen visuelt, og hvis du vil ta en ekstra god sjekk kan du smøre den inn med såpevann. Hvis det er hull eller sprekker vil det komme såpebobler ut av slangen, og da må den byttes, sier Eger Mollestad.

– Før du fyrer opp grillen må slangen og regulatoren festes godt til gassbeholderen. Du skal kunne løfte regulatoren slik at flasken følger etter.

Les også: Grillkokker med selvtillit

Brannfarlig

Oppbevaringen av gassflasker er også årsak til mange skader.

– Du bør ikke oppbevare gassflasken for eksempel rett under grillen eller andre steder der den blir utsatt for sterk varme under grilling. Da kan slangen eller andre viktige deler smelte og føre til brann, sier skadelederen.

– Det er i tillegg viktig at gassflasker aldri lagres i kjelleren eller under bakkenivå fordi det kan danne seg en ildfarlig gasslomme ved lekkasje fordi gass er yngre enn luft. Ved en eventuell lekkasje vil gassen samle seg nede langs gulvet, og det skal ikke mer enn en liten gnist til for å antenne gassen.

Populære griller

Små engangsgriller er svært populære, men siden de plasseres på bakkenivå kan det fort ta fyr i tørt gress og lignende. Det samme gjelder trebord og plattinger.

– Vær også obs på at hvis grillen har stått på et svaberg, vil steiner bli varme og kunne medføre brannskader lenge etter at grillingen er over. Hold øye med barn som leker, er det klare rådet fra Eger Mollestad.

– Husk at engangsgriller alltid skal kjøles ned med vann etter bruk, og aldri kastes i en søppelkasse før du er helt sikker på at det ikke er glør igjen.

Les også: Festklar grill på 1-2-3

Nødvendig utstyr

Uansett om du skal grille i skog og mark, i parken, i hage eller på veranda, gjelder det å ta noen enkle forholdsregler.

– Tenk nøye hvor grillen plasseres og sørg for at det er nok plass rundt grillen. Husk på at ting som lett kan ta fyr – som markiser, busker og levegg – ikke må komme i kontakt med flammene, sier Eger Mollestad.

– Ha nødvendig utstyr tilgjengelig før du starter grillingen slik at du ikke må forlate grillen, og ha vann eller brannslukkingsapparat lett tilgjengelig i tilfelle flammer skulle blusse opp.

Trygt sted

Kullgriller kan være skumle i bruk hvis man ikke passer godt nok på, og uvettig bruk av tennvæske er kilden til mange uhell.

– Tømming av asken skal aldri skje før man er trygg på at grillen har sluknet helt, og vi anbefaler alltid å slukke grillen med vann, sier Eger Mollestad.

– Barn bør aldri være alene med grill og tennvæske. Barn bør heller ikke få lov til å leke i nærheten av grillen, som må være under oppsyn av en voksen hele tiden. Plasser grillen på et trygt og stødig sted, og tenk igjennom hva du gjør hvis uhellet er ute.

Skadelederen minner også om at mange borettslag og sameier ikke tillater grilling på veranda, enten av sikkerhetsmessige grunner eller på grunn av sjenanse for naboer. (ANB)