Det viser en ny under undersøkelse som er utført av analysebyrået YouGov.

– For mange er kullgrillen selve symbolet på hvordan grillkunst skal være. Selv om vi selger flest gassgriller, er det stadig flere som kjøper kullgrill, sier Morten Tornøe i Jernia, som står bak undersøkelsen.

Ifølge undersøkelsen foretrekker 41 prosent av nordmenn å bruke kullgrill, mens 40 prosent velger gassgrill. 19 prosent vil ikke ha noen av delene.

Kullgrillen står sterkest blant de mellom 18 og 34 år, hvor 49 prosent foretrekker kull og 36 prosent gass. Jo eldre man blir, desto sterkere står gassgrillen.

Fra 55 år og oppover foretrekker 43 prosent gass og 31 prosent kull.

Les også: Flintstek? Nei, takk!

Huleboer

– Kullgrill er litt huleboerstil. Det er mulig at de yngre velger kull fordi det er tøft og fordi det gir en god følelse å se kullet brenne og å kjenne duften fra kullgrillen, sier grillekspert Petter Gullikstad i Grillsjefen Catering.

– Det er en myte at det er vanskelig å grille med kull. Man kan kontrollere temperaturen i grillen ved å justere luftinntaket. Det er også lettere å langtidssteke og røyke kjøtt i en kullgrill. Skaff deg et steketermometer, så har du full kontroll.

Les også: Grillkokker med selvtillit

Gass i sør

Gassgrillen står sterkest på Sørlandet, hvor 45 prosent foretrekker gass og 36 prosent velger kull. Fra Trøndelag og nordover står derimot kullgrillen høyest i kurs.

I Sverige og Danmark er styrkeforholdet mellom kull- og gassgriller 70-30 i kullgrillenes favør målt i antall solgte griller. I Norge er forholdet omtrent 50-50, og vi ligger dermed på gasstoppen i Norden.

– Med en gassgrill kommer du raskere i gang med grillingen enn dersom du bruker kull. Grillen er klar når du er klar. Den er enkel i bruk, det er lett å regulere varmen, og grillen er lett å rengjøre etterpå, sier Morten Tørnøe, som er ansvarlig for grillsalget i hele Jernia-kjeden.

Les også: Ta slangetesten nå!

Pelletsgrill

Nå har det i tillegg kommet enda en type grill på markedet; nemlig pelletsgrillen.

– Med pellets kan du grille på høy temperatur med full kontroll. Denne grillen representerer en ny måte å tilberede mat utendørs på, enten man ønsker å grille eller røyke maten, sier Tornøe.

Pellets er komprimert sagflis fra ulike frukt- og nøttetrær, som gir en særegen aroma.

– Pellets har svært lavt innhold av aske og fuktighet og gir en like rask oppvarming som gass. I tillegg er pellets svært miljøvennlig da det er tilnærmet karbonnøytralt, sier Tornøe.

Pelletsgriller er imidlertid ikke noe for de med stramt budsjett. De koster fort opp mot 20.000 kroner. (ANB)