Det er lenge siden grillmat var synonymt med svidd kjøtt.

I dag holder det ikke å slenge noen tilbudspølser på en enkel grill og si velkommen til bords.

Nå vil vi ha en stor gassgrill eller kullgrill med lokk, og vi varierer mellom kjøtt, fisk og grønnsaker stekt på direkte eller indirekte varme.

I tillegg har mange gått til innkjøp av tilleggsutstyr som opptenningsrør, stekeplate, roterende grillspyd, steketermometer og rengjøringsutstyr.

Ha alt i nærheten

Alt dette må være tilgjengelig når grillingen starter.

I tillegg kommer alt det andre vi trenger å ha i umiddelbar nærhet: råvarene, krydder, matoljer, sauser, bestikk, fat, tallerkener, osv, osv...

Det sier seg selv at den som liker å lage mat ute, har alt å vinne ved å skaffe seg et utekjøkken.

Da slipper du å løpe inn og ut for å hente det du ikke husket å ta med i første omgang.

Enkelt eller velutstyrt?

Et utekjøkken kan være lite og enkelt. Det aller viktigste er å ha en utebenk og et sted å oppbevare det utstyret du trenger.

Mange utekokker drømmer om et stort utekjøkken med tak over, med nok av frastillingsplass og tørr lagring av alt utstyret.

Vann og strøm kan legges opp, og da kan du også ha et kjøleskap. Og hva med lys og varme?

Tenk også på hvordan et flott utekjøkken vil øke verdien på uterommet den dagen du skal selge boligen!

Gode råd

  • Det vil som oftest være mest praktisk om du kan plassere utekjøkkenet i kort avstand fra kjøkkenet inne.
  • Selvsagt må det også være så nær uteplassen som mulig.
  • Kokken må ha en praktisk arbeidsplass.
  • Du må ha et godt og stødig gulv – både for deg selv, og for grillen.
  • Tenk smart oppbevaring. Plastikkasser med lokk er ideelle lagringsplasser for tallerkener, glass, bestikk, krydder, tørkeruller, m.m. Krydder samlet i små og lave kasser, kan enkelt flyttes innendørs etter bruk.
  • Ha nok med hyller, og bruk kroker under hyllene til å henge utstyr du lett kan plukke ned.
  • Du trenger god frastillingsplass. Hva med et ekstra bord (gjerne sammenleggbart) eller en benk?
  • Vann er nødvendig, både til matlaging og enkel rengjøring av kopper og kar. (En tynnbunnet kjele på grillen gir deg kokende vann i løpet av få minutter). Det er enkelt å montere en kran med vann fra hageslangen.
  • Vil du forlenge grillsesongen? Sørg for elektrisk lys og varme.
  • En utepeis i kjøkkenet skaper hygge, lys og varme.
  • Siden kjøkkenet skal stå ute i all slags vær, må du tenke på hva slags materialer du skal bruke. Stein og mur (inkludert lecablokker) er å foretrekke hvis du vil ha et vedlikeholdsfritt kjøkken som skal holde i mange år. Stabilt blir det også, og materialet tåler høy varme. På toppen vil det være ideelt med en støpt, armert benkeplate eller en skiferplate.
  • Et utekjøkken bygd av tre må jevnlig overflatebehandles. Det er lurt med tak over.
  • Er kjøkkenbenken plassert inntil en vegg, er det enkelt å bygge et skråtak festet til veggen. En markise er også et alternativ.

Kilde: Krogsveen

(ANB)