Her blomstrer romantikken

Folkeliv i bygatene.

Folkeliv i bygatene. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Vil du oppleve noe annet enn Paris og Roma, er disse reisemålene noe for deg.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Reykjavik

Liten by med store utflukter

Reykjavik har mengder av gode, men ikke for dyre restauranter. Og flere stilige barer og nattklubber per innbygger enn noen annen by i Nord-Europa. Her er alt i nærheten, til og med den storslagne naturen som ikke finnes noe annet sted enn akkurat på Island. Reykjavik er et perfekt reisemål for alle som vil nyte det gode liv i en atmosfære som er både hjemlig og eksotisk på én gang.

Bo: Hotel Borg. Sjarmerende art deco-hotell som åpnet på 1930-tallet og dermed er Reykjaviks eldste hotell (www.hotelborg.is).

Spise: Fiskfélagi (Fish Company). Trebjelker i taket, steinvegger og kandelabre i et hus fra 1884. Fish Company er ikke bare en hyggelig restaurant, mange mener også at den er Reykjaviks beste (www.fishcompany.is).

Gjøre: Bruk en dag i Den blå lagune, det varme utendørsbadet midt i et lavafelt utenfor Reykjavik. Deilig, men folksomt – dette er Islands største turistattraksjon (www.bluelagoon.com).

Split

Vakrest ved Middelhavet

For mange er Split bare en havn, der båtloffingen i den kroatiske øyverdenen starter og slutter. Det er synd, fordi Split er en av Middelhavets vakreste byer. Bybildet domineres av Diocletianus romerske keiserpalass fra 200-tallet. Innenfor palassets murer ligger Splits gamleby, som med sine krokete gater og smug, små restauranter og stemningsfulle kafeer fører tankene til Lady og Landstrykeren. Utenfor murene ligger byens strandpromenade med uteserveringer og fantastisk utsikt over folkelivet og Middelhavet.

Bo: Hotel Atrium. Ligger i det sentrale Split, nær Diocletianus akvedukter. Delikat, med innendørs svømmebasseng og spa (www.hotel-atrium.hr).

Spise: Bajamont. Liten nabolagsrestaurant med tre-fire bord på den smale gaten Bajamontijeva i gamlebyen. Gode fiskeretter. Adresse: Bajamontijeva 3.

Gjøre: Ta en spasertur opp den hyggelige gaten Sperun til Marjan naturreservat, 178 meter over havet. Besøk uteserveringen og nyt utsikten over byen og havet.

Edinburgh

Blant slott og spøkelser

Kråkeslott, bratte bydeler, trapper, broer og middelalderbygninger. Å flanere gjennom Edinburgh er som å vandre rett inn i et romantisk eventyr, og det er lett å forstå hvorfor forfattere til alle tider har reist hit for å få inspirasjon – det være seg Walter Scott og Conan Doyle, eller JK Rowling og Ian Ranking.

I tillegg til det gamle Edinburgh kan du besøke den opprustede bydelen Leith ved vannet. Her, i det som for ikke så lenge siden var byens røffeste nabolag, ligger i dag flere av de beste og mest trendy restaurantene.

Bo: Hotel Missoni. Sentralt designhotell. Gjennomført, men dyrt (www.hotelmissoni.com).

Spise: Doric Tavern. Knirkende tregulv og klassisk skotsk meny i gamlebyen (www.thejordic.co.uk).

Gjøre: Besøk Edinburgh Castle, en av Skottlands mest populære severdigheter. Her er blant annet de skotske kronjuvelene (www.edinburghcastle.gov.uk).

Brighton

Afternoon tea og promenade ved piren

Ta toget sørover i 30 minutter, fra London til havet. Stig av i Brighton og oppdag en by der tradisjonelle britiske tradisjoner blandes med moderne alternativt storbyliv. I Brighton er de ærverdige hotellene med afternoon tea på menyen like viktige som The Lanes mange puber, de frittstående småbutikkene i området North Laine oh gayklubbene i Kemptown.

Men viktigst av alt er selvsagt Brighton Pier, med sin fornøyelsespark, sine fish and chips-restauranter og sine suvenirbutikker. Piren er et must for alle besøkende.

Bo: Motel Schmotel. Stilig og veldig britisk, midt i byen (www.motelschmotel.co.uk).

Spise: The House. Liten familierestaurant med stort sett britisk meny. Hjemmekoselig stemning, velsmakende mat (www.thehouserestaurant.co.uk).

Gjøre: Vandre langs stranden, nyte den salte havluften. De som vil ha rod og fred, bør gå et godt stykke vekk fra piren.

Bratislava

Romantikk midt i Europa

Midt i Europa ligger Bratislava, Slovakias oversiktlige lille hovedstad – med lave priser og fine forhold for spaserturer. Ikke like kjent som naboene Wien, Praha og Budapest, men minst like vakker med sine middelalderstrøk, klassiske kafémiljøer, tradisjonsrike restauranter og trendy utesteder.

Gamle, forseggjorte kirkespir og pompøse palasser fra tiden da Bratislava het Pressburg og var et betydningsfullt knutepunkt i det habsburgske imperiet, bidrar til den historiske stemningen i Sentral-Europa midte.

Du kan fly til Bratislava, eller ankomme med buss som tar ca. 90 minutter fra Wien.

Bo: Hotel Devin. Best (og mest luksuriøst) i Bratislava. Utsikt over Donau (www.hoteldevin.sk).

Spise: Roland. Vakkert lokale med vinduer mot torget i gamlebyen.

Kafé: Mayer, ved gamlebyens torg, er som en klassisk wienerkafé, men rimeligere.

Gjøre: Ta bussen (cirka 30 minutter) til borgruinen i Device, som ligger på en høy klipp ovenfor flodene Donau og Moravas møtepunkt.

Artikkeltags