Nå vil SØIR at du skal bruke en ny type pose når du leverer restavfall

KLARE SEKKER: Fra 1. januar ønsker SØIR at du folk skal levere restavfallet i klare avfallssekker på gjenvinningstasjonene. Fremdeles kan du kaste søppelet hjemme i andre typer poser.

KLARE SEKKER: Fra 1. januar ønsker SØIR at du folk skal levere restavfallet i klare avfallssekker på gjenvinningstasjonene. Fremdeles kan du kaste søppelet hjemme i andre typer poser. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Gjør du det riktig, vil det lønne seg økonomisk for deg.

DEL

Det er nemlig slik i dag at de fleste av oss bruker svart søppelsekk når vi skal levere søppel på gjenvinningsstasjonen.

Da tar det lengre tid for de ansatte å sortere ut søppel som ikke hører hjemme her. Derfor ønsker Sør-Østerdal interkommunale renovasjonsselskap (SØIR) at du bruker gjennomsiktige poser når leverer restavfall.

– Det er jo stadig krav til at vi skal ha renere avfall når vi skal sende det videre. Da er det en fordel å få ut mest mulig av det som kan gjenvinnes, sier Bjørn Erik Jønsberg, daglig leder i SØIR.

Lettere å sortere

Det er et langsiktig krav å gjenvinne 65 prosent av alt avfall, men fortsatt sendes en del til forbrenning. Da bør det være fritt for det som ikke skal brennes, og det gjelder særlig el-avfall og farlig avfall.

– For at det skal bli enklere å kontrollere det som blir levert av restavfall, vil vi ta i bruk klare avfallssekker. Da kan vi enklere ta ut det som er uønsket. De svarte søppelsekkene må vi sprette opp og ordne med.

Ulik pris

Siden det er mer jobb med de svarte sekkene, vil det også bli en forskjell i prisen når du leverer restavfall. Leverer du søppelet i svarte sekker, koster det 100 kroner, mens klare sekker kan leveres for en tredjedel av prisen.

– Her i området er ikke klare sekker like lett å oppdrive, så derfor får du kjøpt slike hos oss, men vi regner med dette blir lettere å få tak i når flere etterspør slike søppelsekker, sier Jønsberg.

Den nye endringen trer i kraft fra 1. januar og gjelder bare restavfallet du leverer på gjenvinningsstasjonen. Hjemme kan du fortsatt bruke svarte sekker.

– Vi vil jo helst at folk ikke kaster farlig avfall i restavfallet hjemmet, men vi har ikke den samme kontrollmuligheten her. Da er det mer opp til folks samvittighet.

Artikkeltags