5 ting du bør vite om lading av mobilen

Det mange lurer lurer aller mest på er om det finnes en optimal ladetid for mobilen. (Foto: Pressebilde/ANB)

Det mange lurer lurer aller mest på er om det finnes en optimal ladetid for mobilen. (Foto: Pressebilde/ANB)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Er det skadelig å avbryte ladingen før batteriet er helt fullt?

DEL

Å lade mobilen er noe de fleste nordmenn gjør så å si daglig. Likevel er det en rekke ting vi lurer på. Det mange lurer lurer aller mest på er om det finnes en optimal ladetid for mobilen.

– Dette selvsagt vil variere fra telefon til telefon – avhengig av hvor stort batterier er. Men et sted mellom to og en halv og tre timer bør være god ladetid. Her bør man også sjekke infomateriellet som kommer med mobilen, sier sier salgssjef Thomas Brandsnes for Telecom hos Elkjøp.

Smålading

Mange lurer også på er om smålading av mobilen, altså å avbryte ladingen før batteriet er helt fullt, er skadelig for telefonen. 

– Alle mobiltelefoner som selges i dag kommer med batterier som tåler såkalt smålading. Batteriet vil dermed ikke ta noe skade av å bli ladet delvis opp. Man det gir ingen økt effekt av å velge smålading fremfor å lade helt opp. Det spiller kort og godt ingen rolle hvordan man velger å lade batteriet, forklarer Brandsnes.

Han forteller videre at mobilen faktisk lader raskere hvis man setter den i fly- eller sparemodus og dersom man skrur den av, rett og slett fordi den da bruker mindre strøm. Hvor stor denne effekten er vil imidlertid variere fra telefon til telefon.

iPad-lader

Ekspertene får ofte spørsmål om man kan lade mobilen raskere hvis man bruker en kraftigere lader, for eksempel dersom man lader en iPhone med en iPad-lader.

– Her er det dessverre ingenting å hente. Grunnen til dette er at det er telefonen som «bestemmer» hvor mye strøm den skal ta imot. Laderen vil da tilpasse styrken etter dette. På den annen side skader det heller ikke å bruke en kraftigere lader, sier Brandsnes.

Noe som heller ikke vil skade batteriet, er å lade det helt opp når telefonen er flunkende ny. (ANB)

Artikkeltags