Er bilen din sommerklar?

Motorproblemer kan unngås hvis bilen klargjøres før sommerferien. (Foto: Erlend Aas, NTB scanpix/ANB)

Motorproblemer kan unngås hvis bilen klargjøres før sommerferien. (Foto: Erlend Aas, NTB scanpix/ANB)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Slik unngår du motorhavari og andre problemer på bilferie.

DEL

Du skal kanskje legge ut på en avslappende bilferie i år, men for bilen din blir turen alt annet enn ferie. Bilferien er faktisk en av de tøffeste øktene bilen din må gå igjennom.

Eksplosiv økning

Motorstopp, startvansker, punktering, feilfylling og utelåsing er de vanligste situasjonene som medfører veihjelp om sommeren. 

- På bilferie kjører vi lengre enn vanlig, fortere enn vanlig og bilen er mer fullastet. I tillegg byr varme sommertemperaturer på utfordringer for motoren.  Til sammen fører dette til en eksplosiv økning av motorhavari og andre problemer når vi drar på bilferie, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB Forsikring.

Viking redningstjenesteopplever en voldsom økning i assistanser i løpet av sommerferien.

– Juli er helt klart tiden når det er mest trykk og høyest beredskap hos oss, sier salgsdirektør Joachim Tandberg.

Dekkslitasje

Høyere fart og lange avstander bidrar til å slite på dekkene, men økningen i antall punkteringer skyldes først og fremst at man glemmer å fylle dekkene med mer luft når bilen er fullastet, ifølge Tandberg.

– Da blir det en annen slitasje på dekkene. Heldigvis kan de fleste punkteringer repareres på stedet ved at man «plugger» dekket, sier han. 

– I sommersesongen ser vi også en stor økning i at bilister fyller feil. Dette kan skje på grunn av feriestress eller at vi bruker lånte biler. I tillegg fyller vi ofte drivstoff på ukjente bensinstasjoner eller i utlandet der det er språkbarrierer. Hvis du feilfyller, må du ikke starte bilen, for da kan motoren bli ødelagt, påpeker Tandberg.

Motortrøbbel

Dalsbø mener at mye av motorproblemene kunne vært unngått hvis bileier satte av tid til å klargjøre bilen før sommerferien.

– Om det er kort tid til service, kan det lønne seg å ta service før ferieturen. Du bør uansett sjekke motorolje, batteri, kjøleveske/frostveske og bremseveske før du legger ut på landeveien.

- Og husk å tenke på sikkerheten. En driftssikker bil er en trygg bil, men du kan gjøre bilen enda tryggere ved å pakke bilen riktig og planlegge turen godt, avslutter Dalsbø.

Dette må du passe på

Klargjør motoren

Motoroljen skal være ny og fersk! Det reduserer faren for motorhavari. Bruk riktig olje: Hvilken type du skal bruke står i instruksjonsboka, og husk at enkelte biler anbefaler ulike typer oljer for sommer og vinterføre. Sjekk også batteriets tilstand og ladekapasitet før du reiser, og har du en gammel bil, kan det være lurt å ha med startkabler eller batterilader.

Riktig trykk i dekkene

Husk at en fullpakket bil er tyngre enn en hverdagsbil. Det er store muligheter for at du må tilføre luft for at bilen skal ligge riktig på veien i ferien. Punktering står for en vesentlig del av alle skadeårsaker i sommermånedene, så sørg for at alt er i orden med dekk og lufttrykk før du kjører avgårde på ferie. Punktering kan skyldes tyngre belastning på bilen og at man ferdes på veier med høyere hastigheter og varmere klima enn normalt. Husk også reservehjulet!

Pakking

Pakk den tyngste bagasjen så langt fremme i bagasjerommet som mulig. På denne måten vil vekten bli fordelt på midten og bilen vil få bedre kjøreegenskaper. Ikke ha løse ting liggende inne i bilen. Om en flaske vann på en halv liter blir slengt mot ruten fra baksetet i 80 km/t veier den hele 30 kg. Den er ikke god å få i bakhodet.

God sikt

Vask vinduene før avreise – også innvendig! Trafikkfilm reduserer sikten i sola. Husk også nok spylevæske, og at frontruta er fri for steinsprutskader.

Trivsel underveis

Det kan bli varmt i bilen, og når man kjører lange strekninger, er det lurt å ta med seg litt ekstra drikke til alle passasjerer.

Hvis du har utålmodige barn i baksetet, gir mange bensinstasjoner ut gratis aktivitetshefte til barna på sommeren. Barna synes også det er gøy å spille bilbingo med mamma og pappa. Hvis dere bruker iPad, anbefaler vi at denne er festet. 

Varmt i bilen

Verken barn eller husdyr må etterlates i bilen. Det tar overraskende kort tid før bilen blir varm som en bakerovn. Du kan også få ødelagt eiendeler som ligger igjen som enten smelter eller går i stykker.

Husk forsikring

På bilferie til utlandet er det lurt å kombinere bilforsikring med en reiseforsikring. Reiseforsikringer dekker generelt sett utgifter du får ved tap av reisegods, ved sykdom, skade eller dødsfall på reise, og ved enkelte erstatningskrav du forårsaker. Du bør også sjekke at antall kjørte kilometere ikke overstiger antall kilometer som er avtalt i forsikringen. (ANB)

Artikkeltags