Nesten alle norske bunader uforsikret

REGN: Her fra 17. mai 2012 der innbyggerne i Folldal måtte tåle regn under folketoget.

REGN: Her fra 17. mai 2012 der innbyggerne i Folldal måtte tåle regn under folketoget. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er hundretusenvis av bunader i Norge, men de aller fleste er uforsikret.

DEL

- Bare rundt 40.000 av alle norske bunader er forsikret, melder forsikringsselskapet If.

Bunader er et symbol på tradisjoner, og at man har tilhørighet til et sted i Norge. 17. mai er dagen i året da dette betyr ekstra mye. Da er flest bunader i bruk utendørs.

LES OGSÅ:

Mer enn 1 million bunader

- Bunader er en festdrakt for både menn og kvinner, men det er i dag ingen oversikt over hvor mange bunader som finnes i Norge. Men at det er et høyt antall er ingen tvil om. Kanskje mer enn 1 million, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i If Skadeforsikring. Han har selv Øst Telemark bunad.

Det er over 500 ulike bunadstyper i Norge, og alle har sitt spesielle særpreg. En beregning utført av If viser at norske bunader er forsikret for 1,6 milliarder kroner.

Dyreste bunaden

Telemarks-bunaden har også i 2015 høyest forsikringssum i If, og nå med 52.500 kr, mens gjennomsnittlig forsikringssum er 42.500 kr. Høyest verdi på Telemark- og Aust Agder-bunaden Aust Agder bunaden følger tett på Telemarks-bunaden med forsikringssum på 47.400 kr.

Hedmarks-bunaden er forsikret for 45.000 kr, Vestfold-bunaden for 42.500 kr, Vest-Agder bunaden 40.500 kr, Hordaland-bunaden 40.200 kr og Rogaland-bunaden for 39.200 kr.

Ødelegges av rødvin, is og sigaretter

- Vi ser at stadig flere velger å forsikre bunadene sine, inkludert bunadssølvet. Bunaden er et festantrekk som brukes hele året, og som betyr noe helt spesielt for eiere. Derfor ønsker stadig flere å forsikre bunaden sin, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

- Hvert eneste år får vi innmeldt skader på bunadene etter 17. mai. Ødelagte forklær på grunn av rødvinsflekker og is, og sigaretthull i stakken. En del bunader forsvinner på reise, mens andre blir stjålet, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Ifølge Vennesland er bunadsforsikringen en omfattende forsikring, som dekker nesten alle typer skader på bunaden og bunadsutstyret 24 timer i døgnet.

- Det er viktig å være klar over at det er begrensninger når det gjelder andre typer forsikringer som kan dekke bunaden. Innboforsikringen dekker for eksempel skade og tyveri kun når bunaden er i hjemmet, mens reiseforsikringen omfatter bunaden på reise, men med en begrensning på 15.000 kr, sier Vennesland.

Artikkeltags