Dette må du vite før julehandelen

Det er litt å passe på når du skal handle julegaver. (Arkivfoto)

Det er litt å passe på når du skal handle julegaver. (Arkivfoto)

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvert eneste år forsvinner hundrevis av julegaver før de kommer under treet, men ikke alle blir erstattet.

DEL

– Senest i forrige uke måtte jeg skuffe en kvinne som hadde mistet et gullkjede til en verdi av over 20.000 kroner på reise, sier reiseekspert i Tryg Forsikring, Roy Vetaas.

Grunn? Hun hadde ikke pakket det i håndbagasjen, men i kofferten. Dette gir null kroner i erstatning.

– Reglene er slik at alt av verdigjenstander må pakkes i håndbagasjen for at det skal være dekket mot tyveri eller skade på forsikringen, sier den erfarne skadekonsulenten som kan fortelle at Tryg Forsikring årlig får melding om flere hundre julegaver som enten er stjålet eller blitt skadet.

– Mange av disse gavene kunne blitt reddet ved at de var pakket slik de skulle, sier Vetaas.

Alt som er tyveriutsatt er å oppfatte som verdisaker. I kofferten legger du klær og toalettsaker, verdisaker tar du med som håndbagasje.

Shopping i utlandet, gå på rødt

Det er imidlertid ikke nok å pakke bagasje og julegaver på skikkelig vis. Skal du på juleshopping i utlandet, må du også huske på tollreglene.

– Kjøper du varer for mer enn 6.000 kroner på reiser, må du gå på rødt på hjemveien og fortolle varene. Er ikke gavene fortollet, er de «ulovlig interesse» og dermed ikke omfattet forsikringsdekning. Dette gjelder alle typer forsikringer, sier reiseeksperten.

Å ha tollklarert varer du har kjøpt i utlandet betyr også at du har dokumentasjon i tilfelle varen blir stjålet ved en senere anledning.

– Kanskje noe å tenke på for dem som kommer hjem med en iPhone X eller dyre håndvesker i bagasjen. Har du ikke tollklarering betyr det ingen penger i tilfelle tyveri, sier Vetaas.

Ikke la bilen bli utstillingsvindu

Den store majoriteten kjøper julegavene innenlands. Også for disse er det viktig å ta sine forholdsregler dersom ikke jula skal bli ødelagt av gaver som blir stjålet.

– Om julegavene først er kommet i hus, dekker innboforsikringen eventuelt tyveri, men det er en helt annen sak dersom julegavene ligger og frister i bilen. Vi dekker normalt ikke tap av verdigjenstander fra bil. Du bør derfor gjemme gavene i et låst bagasjerom.

– Lar du julegavene skinne gjennom bilvinduet, risikerer du både knust bilrute og et tomt juletre.

Artikkeltags