Vi griller helst norsk mat

Mange svarer at de er opptatt av at grillmaten skal være norsk. (Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix/ANB)

Mange svarer at de er opptatt av at grillmaten skal være norsk. (Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix/ANB)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Det er en sunn holdning å vite hva som legges på grillen.

DEL

Det mener administrerende direktør Ola Hedstein i Norsk Landbrukssamvirke. Nordmenn er nemlig svært opptatt av å vite hvor maten vi griller kommer fra, i tillegg til at vi ønsker at maten skal langt på vei skal være norsk.

Vi bryr oss

Mer enn halvparten av de spurte svarer at de er opptatt av at grillmaten skal være norsk, og 63 prosent er svært opptatt av opprinnelseslandet til grønnsaker, frukt og kjøtt, viser en fersk undersøkelse.

– Som grilleksperter vil vi naturligvis vite hva vi griller. Det er en sunn holdning, for det er et betydelig ansvar å servere mat. Det minste vi som forbrukere kan kreve, er å få vite hvor maten kommer fra. Dette er forhold som burde vektlegges langt sterkere i internasjonale handelsavtaler, understreker Hedstein.

Forbrukerkrav

Fra 1. mai ble det påbudt å oppgi i hvilket EU-land dyr har vokst opp og hvor det er slaktet.  Reglene er drevet fram fra forbrukerkrav fordi man ønsker å vite hvor maten kommer fra. Dette stemmer godt overens med funnene i undersøkelsen.

– Det er bra at det skjer en utvikling i EU, men dessverre tar norske politikere få egne initiativ til å forbedre matregelverket. Norske politikere og byråkraters hovedoppgave er å oversette det EU har bestemt, sier Hedstein.

Unge menn

Undersøkelsen viser at menn er minst opptatt av hvor maten kommer fra. Unge under 30 år er heller ikke spesielt opptatt av opprinnelseslandet.

– Jo yngre menn er, desto mer likeglade er de. De bør merke seg hva Martin Ødegård hadde lært av Ronaldo i Real Madrid. Det viktigste er ikke triksingen med ball, men å sove og spise godt. Mat og kvaliteten på mat betyr alt for oss når vi skal prestere, sier Hedstein. (ANB)

Artikkeltags